Verantwoordelijkheid nemen

Verantwoordelijkheid. Een term die dit jaar expliciet werd genoemd in de troonrede van Koning Willem-Alexander. Om hem letterlijk te citeren: “De klassieke verzorgingsstaat verandert langzaam zeker in een participatiesamenleving. Van iedereen die dat kan, wordt gevraagd verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen leven en omgeving. Wanneer mensen zelf vorm geven aan hun toekomst, voegen zij niet alleen waarde toe aan hun eigen leven, maar ook aan de samenleving als geheel.”

Het past bij de trend die ook in het bedrijfsleven en heel specifiek op jouw functie van toepassing is. Jouw functie verandert; het takenpakket wordt omvangrijker, het werk wordt complexer, er moet sneller en efficiënter worden gewerkt en er wordt meer zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid van je verwacht.

Wat is dat precies?

Maar wat is dat? Je eigen verantwoordelijkheid nemen? Het betekent dat jij jezelf verantwoordelijk houdt voor alles wat jij denkt, doet of zegt. Dus niet meer wijzen naar een ander als: ‘Het komt door mijn manager’ of ‘zij heeft het mij niet goed uitgelegd’ of  ‘het komt door de organisatie’ . En ook geen excuses meer zoals: ‘Ik ben te oud’, ‘ik ben te jong’, ‘het is te laat’ of ‘ik heb het te druk’…

Eigen verantwoordelijkheid betekent dus dat niet meer wordt gezegd wat jij moet doen, maar dat jij zelf die verantwoordelijkheid draagt om je werk goed te doen en waar het kan, te verbeteren. En dat vraagt om inzicht in bedrijfsprocessen en mogelijkheden. Maar om te beginnen vraagt het om eigen initiatief.

Ontwikkelingen

En door de technologische & organisatorische ontwikkelingen, zijn er volop kansen voor jou om de handschoen op te pakken en initiatieven te ontplooien. Denk aan de nieuwe technologische vernieuwingen waar iedereen in mee moet groeien, maar niet kan. Voor een management ondersteuner met enige affiniteit voor ICT liggen hier kansen. Maar ook de wijze van samenwerken verandert in een bedrijf; mensen zullen vaker op projectmatige manier met elkaar aan een project samenwerken. Voor een management ondersteuner die goed kan organiseren en verbindingen kan leggen liggen ook hier weer kansen.

En natuurlijk zijn er zaken en gebeurtenissen die op je pad komen waar je geen invloed op uit kunt oefenen, maar dan nog heb jij de keuze hoe jij daarop reageert. Het nemen van eigen verantwoordelijkheid betekent dus dat jij zelf eigenaar bent van je reactie en niemand anders!

Oftewel…

Je kunt weliswaar de omstandigheden niet controleren, maar je kunt altijd een keuze maken hoe jij wilt reageren. Dat bedoelen wij met het nemen van eigen verantwoordelijkheid.

Hoe scoor jij op een schaal van 1-10 op je eigen verantwoordelijkheid nemen en hoe zou jij de handschoen kunnen oppakken in jouw huidige functie? Laat het ons weten!

Nu even niet, kunnen jullie helemaal niets alleen?

In dit filmpje (45 seceonden) gaan we even terug in de tijd en zien we Sjors die bezig is zijn organisatie op moderne wijze te runnen en de verantwoordelijkheden bij zijn mensen neer te leggen. Hij heeft echter wel iets nodig om het vol te houden.;-)

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op één van onderstaande knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: