Bepaal jouw eigen route – deel 5!

Metaforen. In onze vorige blog hadden wij de bus als metafoor gebruikt. De bus waar jij bent ingestapt en waarbij jouw werkgever de chauffeur is. Maar die vervolgens, om wat voor reden dan ook, besluit de route om te gooien, terug te rijden naar de remise en de lijn op te heffen. Wat doe je dan in zo’n geval? In elk geval niet bij de pakken neer gaan zitten, maar voorbereid zijn en zélf achter het stuur gaan zitten. En om vervolgens vooruit te komen moet je een paar stappen in de goede richting nemen. Wij helpen jou graag op weg!

  1. Weten welke kant je uit wilt. Leer in onze vorige blog hoe je hier achter kunt komen.
  2. Beschikken over goed materiaal. Lees terug in onze vorige blog.
  3. Jouw gedrag daarop aanpassen. Lees terug in onze vorige blog.
  4. Met kleine stapjes beginnen. Lees terug in onze vorige blog.
  5. Evalueren.

Is het succesvol wat jij doet?

Bij deze laatste stap van dit onderwerp sta je stil bij of jij je doel hebt bereikt. Als het goed is heb je bij derde stap een doel gedefinieerd dat meetbaar is, d.w.z. dat je kunt vaststellen of jij je doel hebt bereikt. Het ervaren van vooruitgang, van verandering, merken dat je stappen hebt gemaakt in de richting van dat doel is erg motiverend wanneer je werkt aan verandering. Het evalueren moet ook niet alleen aan het einde plaatsvinden maar ook tussentijds.

Evalueren doe je om te leren!

Het is namelijk belangrijk te leren van je evaluatie. Je kunt daaruit namelijk conclusies trekken en je toekomstige activiteiten beter maken. Of wat je beter niet meer zou kunnen doen of wat je kunt doen om een beter effect te behalen.

Failure to Success

En gek genoeg is falen in de praktijk de beste leerschool. Als je weet hoe het niet moet, weet je zoveel beter hoe het de volgende keer wél moet.

Een mooi voorbeeld is één van onze Moving Angels. Zij werd overtallig verklaard en werd gedwongen op zoek te gaan naar een andere baan buiten de organisatie. Zoals we allemaal weten, niet de gemakkelijkste klus in deze tijd! Een paar sollicitaties en gesprekken verder, wist zij welke kant ze op wilde (1); als juridisch secretaresse aan de slag. Dat was mooi, maar niet voldoende aangezien ze de papieren miste. Ze moest zich weten te onderscheiden en deed dit met twee van haar talenten namelijk creativiteit en lef (2). Ze besloot zichzelf als stagiaire aan te bieden bij een advocatenkantoor om zodoende juridische ervaring op te doen (3 en 4).  Ze vonden het een briljant idee en ze kon aan de slag! Het mes sneed immers aan twee kanten.

Maar helaas, na 2 maanden kregen wij een bericht van haar: dat haar ‘avontuur geëindigd was’. Er was, zo schreef ze ‘geen klik tussen mij en mijn naaste collega….’ dat is erg jammer, maar ik weet nu in ieder geval wel dat ik óók als juridisch secretaresse aan de slag zou kunnen. Dus de stage is zeker niet voor niets geweest. Dus op naar het volgende maar weer!’…

Een mooie evaluatie toch?…

If you’ve never failed, you’ve never lived!

Bekijk dit filmpje (1 minuut) en raak geïnspireerd door het ‘falen’ van deze wereldwijd bekende personen.

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op één van onderstaande knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: