Paradigmaverschuiving

Iedereen die ons kent of onze workshops en trainingen heeft gevolgd, weet dat wij erg gecharmeerd zijn van de theorie van wijlen Stephen Covey wat persoonlijk leiderschap aangaat.

Eén van de belangrijke dingen die hij in zijn boek beschrijft, gaat over onze waarneming. Wij denken dat wij dingen zien zoals ze zijn, maar in feite zien we dingen zoals we gewend zijn daarnaar te kijken.

Neem bovenstaand plaatje. Wat zie jij hierin?

Nou? Misschien een kikker? En als wij nou zeggen een paard te zien? Wie van ons heeft gelijk? Jij zal overtuigd zijn van jouw waargenomen kikker en wij die van onze waarneming en zo verschillen wij dus van mening. Maar we hebben allebei gelijk! (even je hoofd naar rechts). Dit experiment toont aan dat wij hetzelfde plaatje zien, maar dat wij verschillen qua waarneming en toch allebei gelijk hebben!

Ons referentiekader

Onze waarneming is namelijk gebaseerd op onze paradigma’s, ons referentiekader, gevormd door gezin, school, vrienden, kerk, collega’s etc. Wij projecteren dus ons eigen referentiekader op de wereld, dus zijn het subjectieve waarnemingen.

Het belangrijkste wat je van dit experiment kunt leren, heeft te maken met een paradigmaverschuiving. Want nadat jij je hoofd naar rechts hebt gehouden, zag je het vanuit een heel ander perspectief en merkte je ineens het paard op.

Alles anders zien

Een paradigmaverschuiving is de belangrijkste kracht achter een wezenlijke verandering. Reorganisaties, ontslag, persoonlijke gebeurtenissen of omstandigheden kunnen redenen zijn waardoor jij plotseling alles anders ziet. Je bevindt je in een ongewenste situatie en je prioriteiten komen plotseling heel anders te liggen. Soms pakt dat goed uit en realiseer je je achteraf dat het ‘zo heeft moeten zijn’.

Als ik denk aan mijn persoonlijke paradigmaverschuiving, denk ik terug aan het moment dat ik voor het eerst moeder werd. Nadien bekeek ik mijn werk, toen nog als Accountmanager bij Oracle, vanuit een andere invalshoek en mijn prioriteiten kwamen anders te liggen. Een vreemde gewaarwording, want het bedrijf Oracle was niet veranderd, mijn functie was niet veranderd, maar ik zelf keek anders tegen de situatie aan. Dat ging overigens niet van de een op de andere dag, maar dat ging geleidelijk.

Omgaan met een paradigmaverschuiving

Sommige paradigmaverschuivingen komen onmiddellijk tot stand. En de meeste mensen ervaren zo’n schokkende verandering wanneer zij zich in een levensbedreigende situatie bevinden; hun prioriteiten komen dan totaal anders te liggen.

Neem Jaap. Jaap had een doel. Een doel dat gebaseerd was op zijn paradigma van een geslaagde carrière. Maar in één klap zag hij alles anders. Hij heeft zijn doel(en) moeten bijstellen.

Het filmpje van Jaap (3:36) heb ik deze week voor het eerst gezien en ik vind het zeer inspirerend en hoopvol en absoluut de moeite waard om te bekijken!

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op één van onderstaande knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: