Workshop van re- naar proactief!

Werk jij in een team? Is het in balans en werkt iedereen met plezier? Een goed functionerend team geeft energie, maar het tegenovergestelde is helaas ook het geval: een niet functionerend team kan veel energie kosten. Vind jij het belangrijk om de energievreters bij jezelf en in je team te signaleren? En zou je daar graag verandering in willen brengen maar weet je niet hoe?

Dan is deze workshop uitermate geschikt. En het leuke is dat je na deze workshop alleen nog maar denkt in kansen en oplossingen!

Je zult heus niet de enige zijn die wel eens dingen doet die je niet leuk vindt maar nou eenmaal bij het werk horen en als je hier verder geen last van hebt, als dit geen energievreter is, is er niet zoveel aan de hand. Maar als je té vaak ervaart dat je bv. te veel werk hebt, je onzeker voelt over de toekomst, je niet gewaardeerd voelt, te moeilijk of te makkelijk werk doet of slecht contact hebt met je collega’s, dan wordt het een probleem.

Samen op zoek naar balans

Werkplezier heeft in feite iedereen zelf in de hand. Wel belangrijk is dan te weten wat werkplezier voor jou betekent; welke elementen jou energie geven en welke elementen energie kosten. En ook als team. Misschien loop je zelf of als team al een tijdje tegen dezelfde problemen en muren aan zonder dat er een oplossing voor lijkt. Dat is frustrerend en vreet energie; het kan zelfs een gevoel van machteloosheid geven. Maar vaak liggen daar denkpatronen aan ten grondslag die in de loop der jaren zijn ingesleten zoals: ‘We vinden de sfeer niet prettig maar ja, wat kunnen we eraan veranderen?’ of ‘Er wordt toch wel gereorganiseerd!’ of ‘ Die werkzaamheden liggen altijd al bij mij, dat gaat toch niet veranderen!’

Dit gevoel van onmacht leidt vaak tot ontevredenheid en passiviteit. De aandacht komt steeds meer te liggen bij alle dingen waar je niets aan kunt veranderen waardoor je gevoel van machteloosheid groeit. Hoe machtelozer je je voelt, hoe meer je leven voelt als iets dat je overkomt. Iets waar je weinig zeggenschap over hebt.

De cirkel van invloed

Managementgoeroe Stephen Covey heeft daar een metafoor voor bedacht: de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid. Door deze metafoor te gebruiken sta je stil bij jouw werkplezier en het besef dat jij als individu daar invloed op hebt. Maar werken doe je niet in je eentje, je bent veelal onderdeel van een team. En ook het team heeft invloed op wat jullie kunnen veranderen en willen bereiken. Samen ga je dus op zoek naar groeikansen en leren jullie, door af te spreken en te doen, hoe jullie meer invloed kunnen uitoefenen. Het resultaat is dat je elkaar stimuleert in groei en ontwikkeling van vaardigheden en krachtiger staat. Samen sta je sterker!

Wat gaan we doen?

Tijdens de workshop gaan we aan de hand van post-its inventariseren welke zaken jou energie kosten (cirkel van betrokkenheid) en welke jou energie geven. We bespreken met elkaar waar je tegenaan loopt en laten jou inzien welke stappen je kunt nemen om je cirkel van invloed te vergroten. En vaak is dat minder spannend dan je denkt! Eveneens geven wij jullie als uitdaging om als team op zoek te gaan naar energiegevers en energievreters en laten jullie inzien hoe jullie de cirkel van invloed kunnen vergroten!

Afgelopen jaren hebben wij met honderden ondersteuners mogen werken die op deze manier meer inzicht kregen in elkaar, elkaar stimuleerden in groei en ontwikkeling, meer werkplezier kregen en niet onbelangrijk, meer lol hadden met elkaar! Maar al te vaak hebben wij gehoord: ‘Ik wist niet dat het zo simpel kon zijn?!’

MST“Ik voelde me erg goed bij de manier waarop de trainers te werk gingen: dicht bij de cursist, helpen door voorbeelden te geven. Dit kwam de dynamiek zeker ten goede. De sfeer en de communicatie in de groep waren heel goed”

De workshop duurt max. 2 uur maar kunnen we uiteraard uitbreiden, het is maar net waar jou of jullie behoefte ligt. Vaak is deze workshop een start van een opleidingsprogramma of onderdeel hiervan.

De gezichten achter Liefde voor TalentHeb je een vraag over bovenstaande workshop? Wil je weten of er deze workshop aansluit bij jouw vraag of de vraag in jullie team? Neem gerust contact met ons op. Dan bespreken we samen wat er mogelijk is. Je kunt bellen met 06-50243003 of mailen naar info@liefdevoortalent.nl.

Terug naar alle workshops

%d bloggers liken dit: