Whatsappen onder werktijd? Kijk maar uit! – november 2016

Whatsappen onder werktijd? Geen recht op loon! Een werknemer die onder werktijd structureel veel privé WhatsApp-berichten had verstuurd, had geen recht op loon, aldus het oordeel van de kantonrechter. In een half jaar tijd had de werknemer onder werktijd ten minste 1255 WhatsApp-berichten gestuurd.

De werknemer had hiermee het huisreglement van de werkgever overtreden. Volgens de kantonrechter had de werkgever terecht een bedrag van € 1.500,- bruto ingehouden op het loon van de werknemer.

De werknemer had van de werkgever een mobiele telefoon ter beschikking gekregen. In een half jaar tijd had de werknemer – onder werktijd – ten minste 1255 WhatsApp-berichten gewisseld met verschillende dames. De betreffende berichten waren allemaal van relationele aard. En volgens de werkgever was dit slechts nog maar een deel van de WhatsApp-berichten die de werkgever had kunnen achterhalen.

In het huisreglement dat de werkgever hanteerde, was bepaald dat ‘incidenteel en beperkt gebruik voor persoonlijke doeleinden van de elektronische communicatiemiddelen was toegestaan.’ En dat ‘bij dit gebruik de regels van zorgvuldigheid, integriteit en goede naam in acht moeten worden genomen.’. De werkgever was van mening dat de werknemer in strijd met deze regels gehandeld had, en vond dat de werknemer geen recht op loon had.

De kantonrechter overwoog dat een werkgever een werknemer geen loon hoeft te betalen voor de tijd gedurende de werknemer geen arbeid verricht. De kantonrechter overwoog verder dat het veelvuldige WhatsApp-gebruik voor privédoeleinden tijdens werktijd, zonder dat daartoe een noodzaak bestaat en zonder dat de werkgever daarvan kennis heeft of daarmee heeft ingestemd, voor rekening van werknemer komt. Bij een hoeveelheid privé-berichten zoals in deze zaak aan de orde is volgens de kantonrechter geen sprake meer van ‘incidenteel en beperkt gebruik’. De werknemer had zodoende het huisreglement van de werkgever overtreden. De tijd die de werknemer kwijt moet zijn geweest met het versturen van de privéberichten wordt door de rechter geschat op 2,5 á 3 minuten per bericht, hetgeen gelijk staat aan een loon van € 1.500,- bruto. De werkgever had derhalve dit loon van € 1.500,- bruto terecht ingehouden op het loon van de werknemer, aldus de kantonrechter.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en/of ons aanbod? Registreer je dan hier voor onze nieuwsbrief.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: