Wat wordt jouw volgende stap? – augustus 2016

Lijkt het je wat..te werken als intercedent of call-center medewerker? Volgens het UWV heb je met deze functies de meeste kans om een baan te vinden als (werkzoekende) secretaresse. In elk geval zal het moeten gaan om een baan buiten het administratief werkveld!

Dat er minder vraag is naar de ‘traditionele’ secretaresse’ weten we al. Dat de oorzaken liggen in de technologische veranderingen, in de nieuwe generatie managers en de maatschappelijke verschuivingen weten we ook inmiddels. Nu komt UWV met een notitie waarin wordt aangegeven waar het toekomstperspectief van de secretaresse ligt. Dat is interessant! Temeer omdat de kansen buiten het administratief werkveld liggen.

2016 – 2020

Het UWV komt ook met harde cijfers:

  • In mei 2016 zijn er zo’n 4.000 lopende WW-uitkeringen voor werkzoekenden die zich als secretaresse hebben ingeschreven bij UWV.
  • Van de 4.000 werkzoekenden is 60% middelbaar opgeleid, 14% heeft een lager opleidinsniveau en 26% heeft een hbo- of universitaire graad behaald.
  • Ten opzichte van mei 2012 is het aantal werkzoekenden met 20 procent toegenomen.
  • Naast inhoudelijke veranderingen heeft de beroepsgroep te maken met een banenkrimp. Veel secretariaten zijn de afgelopen jaren verdwenen of samengevoegd. Het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) verwacht tussen 2015 en 2020 een banenkrimp voor secretaresses van circa 9.000 werkzame personen op een totaal van bijna 62.000 (-14%).

Veel secretaresses zijn dus genoodzaakt op zoek te gaan naar een nieuw toekomstperspectief. Veel secretaresses gingen in het verleden bij een baanwisseling opnieuw als secretaresse aan de slag of maakten de overstap naar andere administratieve beroepen. Over het algemeen zijn de arbeidsmarktkansen voor andere administratieve beroepen echter niet gunstig. Alleen de overstapberoepen projectassistent en werkvoorbereider (handel, administratie) kennen arbeidsmarktkansen die iets boven het gemiddelde liggen.

Toekomstperspectief

Slechts een kwart (25%) van de secretaresses kiest bij een baanwisseling voor een beroep buiten het administratieve werkveld. Toch liggen vooral hier de kansen. Kansrijk is bijvoorbeeld de overstap naar intercedent en callcentermedewerker.

De arbeidsmarktkansen voor niet-administratieve beroepen liggen gemiddeld hoger dan de kansen voor alternatieve administratieve overstapberoepen. De meeste beroepen kennen gemiddelde of zelfs bovengemiddelde arbeidsmarktkansen.

De meest kansrijke overstapberoepen zijn:

 • De overstap naar intercedent biedt voor de secretaresse relatief goede kansen op een baan. Bij beide beroepen zijn plannen, organiseren en contact met mensen belangrijke aspecten. Daarnaast komen in beide beroepen veel administratieve taken voor.
 • Relatief gunstige arbeidsmarktkansen liggen er ook op het gebied van klantcontact. Er zijn momenteel veel beschikbare vacatures op werk.nl voor dit soort beroepen. Beroepen gericht op klantcontact zijn verwant aan de secretaresse vanwege het dienstverlenende en communicatieve karakter. Vooral de loopbaanoverstap naar callcentermedewerker outbound biedt positieve kansen. De beroepen servicedeskmedewerker ICT, callcentermedewerker inbound, medewerker klantenservice en commercieel medewerker binnendienst kennen gemiddelde kansen op de arbeidsmarkt.
 • De kansen voor de medewerker in de horeca liggen is iets hoger dan voor de secretaresse. Ook zijn er relatief veel vacatures voor dit beroep, hoewel het vaak om (tijdelijk) seizoensgebonden werk gaat.
 • Voor de secretaresse ligt er tevens de mogelijkheid om over te stappen naar marketingmedewerker of communicatiemedewerker, al zal het in de praktijk vaak nodig zijn een opleiding te volgen. De kansen voor de marketingmedewerker liggen iets boven het gemiddelde, die voor de communicatiemedewerker zijn gemiddeld.
 • Bovendien wordt er door secretaresses overgestapt naar beroepen in de zorg. Het gaat enerzijds om assistent beroepen als tandarts- of doktersassistent. Deze beroepen kennen gemiddelde arbeidsmarktkansen op dit moment, maar zijn beter dan die voor de secretaresse. Anderzijds wordt er gekozen voor woonbegeleider (gemiddelde kansen) of helpende in de thuiszorg (weinig arbeidsmarktkansen).

Meer weten of het rapport lezen?

bron: UWV.nl

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: