Dat mensen beter presteren als ze erkenning krijgen, als ze zich veilig voelen en fouten mogen maken, dat weten we allang. Waarom dat zo is, dat weten we nu ook. Oxytocine. Ook wel genoemd ‘het knuffelhormoon’. Oxytocine zorgt er vervolgens weer voor dat mensen meer vertrouwen geven en beter presteren. Hoe zorgen leidinggevenden voor veel oxytocine in het bloed van hun medewerkers Mensen maken oxytocine aan als ze een compliment krijgen, als een vriend langskomt in een moeilijk periode, tijdens een onverwacht leuk praatje met een vreemde in de rij bij de supermarkt. Oxytocine geeft een gelukkig gevoel. Een gevoel van erbij horen, van gewaardeerd worden. Lang blijft het stofje niet hangen, misschien vijf minuten. Wat dankzij oxytocine wèl lang blijft hangen is het gevoel van vertrouwen. En vertrouwen is de basis van beter presteren. Dus ook op de werkvloer speelt oxytocine een belangrijke rol, en het is de leidinggevende die ervoor zorgt dat oxytocine nauwelijks vloeit, of juist door de aderen kolkt.
Minder stress -> Meer Energie -> Gelukkiger
Een gevoel van vertrouwen en betrokkenheid leidt tot minder stress, meer energie, hogere productiviteit, het gevoel van vreugde en zingeving. Bovendien blijven werknemers veel langer bij een bedrijf waar ze het gevoel van vertrouwen en betrokkenheid ervaren. Ook bewezen: mensen die veel stress ervaren, lukt het niet om veel oxytocine aan te maken. Zelfs niet als ze geknuffeld worden door hun lief…
Neurowetenschapper Paul Zak deed ruim tien jaar onderzoek naar de biologische basis van moraliteit en vertrouwen. Tien jaar nam hij bloed af van duizenden mensen tijdens de raarste experimenten in laboratoria, zelfs een keer vlak voor een huwelijks voltrekking en vlak erna. Bij een van zijn experimenten bleek dat het aantal proefpersonen, dat de tien dollar die hij of zij voor deelname kreeg, wilde geven aan een onbekende proefpersoon elders in het lab, verdubbelde na toedienen van oxytocine. Dat toont dat vertrouwen krijgen (oxytocine komt vrij) weer leidt tot vertrouwen geven.
Hoe meer vertrouwen, hoe hoger de inzet
Zak toonde ook aan dat wanneer iemand vertrouwen krijgt, de hersenen van die persoon oxytocine produceren in verhouding tot de mate waarin vertrouwen wordt getoond. Vertaald naar de werkvloer: een medewerker die vertrouwen krijgt van zijn leidinggevende, maakt oxytocine aan, zal zich onderdeel voelen van het team en zich meer inzetten voor de leidinggevende en voor het team. Hoe meer vertrouwen wordt getoond, hoe hoger de inzet voor de leidinggevende, het team en het bedrijf.
Dr. Love, zoals Zak door zijn medewerkers wordt genoemd, raadt acht knuffels per dag aan. Ze zijn gratis en zorgen voor een snelle piek van oxytocine-afgifte in het bloed. “You’ll be happier, and it will make the world a better place.”
We hebben, in samenwerking met Zak, acht gedragingen van leidinggevenden gedestilleerd die zorgen voor oxytocine in het bloed van medewerkers, en dus voor betere prestaties. Op een rij:
- erkenning geven voor inspanningen
- helder zijn over verwachtingen
- verantwoordelijkheid geven
- autonomie en zelfmanagement stimuleren
- delen van ideeën, kennis en informatie
- begrip tonen
- investeren in talentontwikkeling
- kwetsbaar durven zijn, fouten durven toegeven
Een leuk idee welke je zo in jouw organisatie kunt kopiëren is deze:
Laat binnen jouw afdeling/organisatie lootjes trekken. Alle namen op briefjes in een vaas. Degene die je dan trekt, word het jaar (of maand) erop ‘je nieuwe favoriete collega’. Gewoon wat extra aandacht geven. Hij had de boekhouder getrokken. Regelmatig ging hij langs om te vragen hoe zijn weekend was, of hij nog op Texel was geweest, hoe het met zijn vrouw ging. Het was een manier om aandacht geven voor elkaar te verankeren in de bedrijfscultuur.
Oxytocine is onzichtbaar. Maar de resultaten van oxytocine bij medewerkers zijn voor het bedrijf zeer zichtbaar. De leidinggevende die stuurt op oxytocine kan een gouden team creëren.
bron: Michiel Castelijns
Kunnen jullie wel een beetje hulp gebruiken?
Wij helpen jullie heel graag en doen dat door stil te staan bij hoeveel vertrouwen er daadwerkelijk is in jullie team. Vertrouwen, de basis van jullie als team. Alles begint en eindigt namelijk met vertrouwen want gebrek aan vertrouwen zorgt er vaak voor dat de sfeer niet goed is, de prestaties uitblijven en het doel niet wordt gehaald. Daarna leren wij jullie als team feedback te leren geven en de communicatie open en helder te maken.
Lees verder op https://liefdevoortalent.nl/watwijdoen/trainingsprogramma/samen/ of neem direct contact met ons op via: 06- 50243003.