We kennen ze allemaal wel: mensen die altijd druk, druk, druk zijn. Hun telefoon rinkelt de hele dag door en hun agenda zit propvol belangrijke meetings. Het lijkt alsof ze héél veel doen. Maar wat blijkt: druk zijn maakt je juist minder productief.
Het is helemaal niet goed voor je werk als je continu onderbroken wordt, schrijft Quartz. Ben je volop bezig met de ene taak, en switch je middenin dat proces naar een andere taak, dan duurt het 25 procent langer om beide af te krijgen, blijkt uit onderzoek van David Meyer aan de Universiteit van Michigan.
Multitasken maakt je niet alleen trager, het verhoogt ook nog eens de kans op het maken van fouten. Dat komt doordat we het moeilijker hebben om informatie te verwerken als we proberen twee dingen tegelijk te doen. Ons brein kan maar op één ding concentreren, en twee (of meer) dingen tegelijk doen mislukt eigenlijk altijd. Dat is zelfs fysiek aangetoond.
Elke afleiding kost 15 minuten extra
Ofwel: we denken dat we meer gedaan krijgen door te multitasken, maar ons brein is er niet geschikt voor. Uiteindelijk zijn we het meest productief als we onze schema’s zo indelen dat we kunnen focussen op een taak die we moeten doen.
Microsoft deed ook onderzoek naar het fenomeen, en ontdekte dat het mensen gemiddeld 15 minuten kost om terug te keren naar belangrijke projecten, zoals het schrijven van een rapport of computercode, elke keer dat ze gestoord werden door een e-mail, telefoontje of ander bericht. Gek genoeg gingen die vijftien minuten niet op aan het betreffende mailtje of telefoongesprek, maar aan andere dingen. Eenmaal afgeleid ging hun aandacht bijvoorbeeld naar iets wat ze privé wilden opzoeken online.
Bang voor nietsdoen
Waarom blijven we dan multitasken? Druk-zijn wordt gezien als symbool van succes en hard werk, concluderen onderzoekers van de Universiteit van Chicago. Mensen willen niet gezien worden als lui, en zijn bang om te falen, en daarom gaan we dingen doen die eigenlijk niet nodig en niet belangrijk zijn. We voelen ons productief als we druk bezig zijn.
Je kunt wel ingrijpen, als je je eenmaal bewust bent van dit ontwijkingsgedrag. Want je weet het best: als je aan een belangrijk project werkt en toch die onbelangrijke mails tussendoor gaat zitten beantwoorden…
Bron: RTLZ (11-2015)