Dwalen jouw gedachten tijdens het lezen van een document al af na de eerste bladzijde? Je ben niet de enige, zegt Mark Tigchelaar. Van alle informatie die we op een dag binnenkrijgen, vergeten we 70% procent. Maar er zijn nog veel meer interessante weetjes over ons brein die impact hebben op ons functioneren.
Wist je bijvoorbeeld dat:
- we per dag 2.1 uur verliezen door een gebrek aan concentratie?
- binnen een dag 70% vergeten van wat we willen onthouden?
- bij het lezen van beeldschermen je productiviteit met 30% verlaagd?
- 84% van de informatie die je vandaag leest, hoort of ziet, je je morgen niet meer kunt herinneren?
Het brein loopt over
We leven in een kenniseconomie en dat heeft impact op ons; op ons functioneren, op ons werk en hoe wij met informatie omgaan. Wist je dat meer dan een miljard kenniswerkers wereldwijd meer dan 3,5 uur per dag besteden aan het verwerken en analyseren van informatie voor hun werk? En dit wordt alleen maar meer. En wist je dat de stroom aan informatie de afgelopen twintig jaar meer dan 20 keer is toegenomen?
En om nu te voorkomen dat ons brein overloopt, moeten we ons volgens Mark richten op:
- complexe informatie sneller en nauwkeuriger lezen
- onze concentratie verbeteren (óók in een drukke werkomgeving),
- informatie beter en langer onthouden en
- hoofd-en bijzaken leren onderscheiden.
En wat je vooral niet moet doen is……….
- Multitasken. Ook al denken we stiekem dat wij dat wel kunnen en dat wij dat altijd nog beter kunnen dan mannen;-). Steeds meer onderzoekers zijn het daar meer over eens en dat is dat we denken dat als we 2 dingen tegelijkertijd kunnen doen, we tijd overhouden. Maar het kost 4 tot 10 keer zo veel tijd.
Als je nog niet overtuigd bent, kun je eens proberen om eerst met je rechterhand cirkels in de lucht te maken. Gelukt? Dan met je linkerhand een vierkant. Ook gelukt? Probeer dit nu eens tegelijkertijd te doen, dus zowel je rechterhand die een cirkel maakt en je linkerhand die een vierkant maakt? En? Best lastig toch?
- Te lang lezen, overwerken of ‘overleren’ kunnen we beter ook niet doen. We nemen vaak te veel informatie op en te gefragmenteerd. Hersenen moeten ook rusten. Wat je ook ziet is dat je met minder werken meer bereikt.
Zo is er een onderzoek door Stanford University waarin twee groepen werknemers worden gevolgd. De ene groep werkt 40uur, de andere 60. Je zag op de derde dag dat de groep die veertig uur werkte een voorsprong had.
- Afgeleid zijn. We worden gemiddeld om de 3 minuten afgeleid. Niet alleen door mailtjes, telefoontjes en berichten maar ook vooral door de eigen gedachten. We lezen dan een tekst maar denken ondertussen aan een ander document.”
Eenmaal afgeleid duurt het vaak lang voordat mensen weer opstarten. Bovendien is een deel van je hersenen dan nog bezig met informatie verwerken.
Bron: RTL
Ok, dus zet maar uit je hoofd dat multitasken jou meer tijdwinst gaat opleveren, het kost je zelfs 4 tot 10 keer zoveel meer tijd.
Er zijn wel vele andere manieren die jou helpen effectiever en efficiënter te werken waardoor je tijd overhoudt en rust hebt in je hoofd. Wil jij bv:
- 30% sneller kunnen werken door het gebruikmaken van bv. sneltoetsen?
- 80% resultaten boeken met slechts 20% van je tijd?
- Jouw efficiency verbeteren door een juiste vorm van communicatie met collega’s?
- Jouw productiviteit vergroten door inzicht te krijgen in jouw tijdvreters en hoe jij hiermee om kunt gaan?
- Een werkstructuur die voor jou wél werkt en nog veel meer?