Meer plezier in je werk? – oktober 2016

Het is bijna niet voor te stellen: je collega’s staan niet meer ongevraagd elke twee minuten aan je bureau en respecteren je tijd, je stapel projecten slinkt in plaats van dat ze groeit, je baas is er altijd als je hem nodig hebt en aan het eind van je werkdag ga je met voldoende energie over naar huis. Utopia? Nee: Scandinavië. En met deze tips van onze noorderburen krijg jij ook weer meer plezier in je werk!

Ze hebben met Noma het beste restaurant van de wereld, worden geroemd om hun iconische modemerken als Acne en Filippa K, blinken uit in minimalistisch design, vermaken ons met geweldige thrillers en spannende series als The Killing en Borgen én ze zijn volgens onderzoek al jaren de gelukkigste volken van Europa: Scandinavië is cooler dan ooit!

Uit onderzoek van de Verenigde Naties uit 2016 blijkt dat Scandinaviërs niet alleen cool zijn, ze zijn ook erg gelukkig en hebben plezier in hun werk: IJsland, Finland, Noorwegen én Zweden prijken al jaren in de top 10 gelukkigste landen van de wereld met Denemarken als steevaste koploper op nummer 1. Nu hebben we in Nederland ook niet te klagen (7e plek), maar we kunnen toch een paar dingen van onze noorderburen leren, zeker als het aankomt op plezier in ons werk, want werk blijkt van grote invloed op ons algemene levensgeluk.160314-whr-2016-fig2-2-768x384

Geluk is dus ‘een way of life’ die je zowel privé als op kantoor kunt inzetten, maar hoe pas je deze culturele verworvenheden en lifestyle op een praktische manier toe op jouw werkplek?

Hierbij 3 tips:

1.  Fika! Ga voor een verplichte koffiepauze

Eén van de belangrijkste gelukselementen in het noorden van Europa is de gemeenschapszin en solidariteit. Ook op het werk zijn collega’s erg belangrijk en juist als je het druk hebt, wil je dat nog wel eens vergeten. In Zweden hebben ze daar wat op gevonden: Fika. Fika is een ‘verplichte’ koffiepauze met je collega’s, die eraan bijdraagt om je relatie met hun te verbeteren en meer plezier in je werk te ontwikkelen.

Wat je ook aan het doen bent, tegen 10 uur ‘s ochtends en rond 15 uur ‘s middags is het tijd voor een kop koffie samen met je collega’s en iets lekkers. Daarbij neem je de tijd om even met elkaar te praten en te relaxen.

Het is wetenschappelijk zelfs bewezen (door de universiteit van Linkoping en die van Grant Thornton) dat Fika je productiviteit een boost geeft en je stresslevels laat zakken. Zo werk je met meer plezier en spaar je tijd. Denk je dat je collega’s het niet zien zitten? Begin dan eens voorzichtig met één keer in de week of één keer per dag. Voor je het weet, merk je zelf ook dat het werkt en breng je een beetje Scandinavië in je baas.

2. De 6-urige werkdag: werkt effectiever en je houdt tijd over!

Een 6-urige werkdag, dat klinkt geweldig, maar ook als een aanslag op je salaris en een onmogelijkheid in onze Nederlandse cultuur. Toch? In Zweden denken ze daar heel anders over. Een aantal instellingen, waaronder een zorginstelling, de gemeente Göteborg en een groot aantal bedrijven, waaronder de Toyota-fabriek, werken al met een 6-urige werkdag.

Het idee? De 8-urige werkdag is een erfenis van de industriële revolutie. Voor die tijd werkten mensen vaak veel langer en toen de fabrieken hun intrede deden in de maatschappij kwam er voor het eerst een verdeling tussen 8 uur werk, 8 uur vrije tijd en 8 uur slaap. Een waanzinnige vooruitgang. Maar sinds die tijd is er wel meer veranderd, dus hoog tijd om onze werkweek eens opnieuw onder de loep te nemen.

Volgens de Toyota service centers in Göteborg, die de overstap al 13 jaar geleden hebben gemaakt, is hun personeel nu veel gelukkiger en productiever. Daarnaast is het ziekteverzuim extreem laag en is de winst van het bedrijf sindsdien gestegen met maar liefst 25%. Daarmee is Toyota in Göteborg een mooi praktijkvoorbeeld van hoe plezier in je werk niets te maken heeft met lanterfanten of de kantjes ervan af lopen, maar dat het de basis vormt voor keiharde economische resultaten waar je trots op mag zijn.

3. Minder hiërarchie, meer gelijkheid op de werkvloer

In Nederland kennen we – ten opzichte van bijvoorbeeld onze oosterburen – een vrij informele sfeer op de werkvloer. In Noorwegen gaan ze daar nog een stapje verder in. Want waar wij onze leidinggevenden meestal met de voornaam aanspreken, zijn de lagen in deze organisaties nog onverminderd veel. In Noorwegen (en andere Scandinavische landen) werken ze juist in plattere organisaties en is de afstand tussen collega’s – in welke functie dan ook – veel kleiner.

Wie op het laagste trapje in de bedrijfshiërarchie staat, kan zonder problemen een praatje maken met het kaderpersoneel. Er is een enorm saamhorigheidsgevoel. Op het werk voelen Denen een grote verantwoordelijkheid en streven ze samen naar eenzelfde doel. Ze zijn kanjers in teamwork.

Dus, wil je ook meer plezier in je werk? Doe dan zelf je best door de afstand die hiërarchie schept te verkleinen, je werkdagen iets te verkorten zodat je energie overhoudt voor leuke dingen en iedere dag koffie (of thee) te drinken met je collega’s om écht even pauze te nemen.

bron:timemanagement.nl

Meer weten over de effectiviteit van je werkdag?

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: