Je zou maar directie-secretaresse zijn! – mei 2016

Dan bof je want dan ben jij het meest gelukkig in je werk, na ons dan want de eerste plek is voor ZZp’ers;-). Dat blijkt uit de Job Happiness Index 2016, uitgevoerd door Indeed. Het onderzoek geeft inzicht in wat werkgeluk inhoudt en wat mensen betrokken en gemotiveerd houdt op het werk.

Indeed voerde in 35 landen onderzoek uit naar werktevredenheid om antwoord te krijgen op de vraag hoe tevreden werknemers eigenlijk zijn met hun werk. Nederland staat op de 20e plaats in de lijst van landen die het hoogst scoren op werktevredenheid. Daarnaast nam de Job Happiness Index de redenen voor werktevredenheid onder de loep: na werk-privébalans zijn respectievelijk management, werksfeer, ontwikkelingsmogelijkheden en ten slotte salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden het meest belangrijk. Salaris weegt dus niet op tegen het soort werk of de invulling ervan.

Top 10 van banen in Nederland waarin men het meest gelukkig is.

 1. Zelfstandig ondernemer
 2. Directiesecretaresse
 3. Process Operator
 4. Barmedewerker
 5. Backofficemedewerker
 6. Office Manager
 7. Filiaalmanager
 8. Gastvrouw
 9. Projectleider
 10. Horecabediening

Wereldwijd werkgeluk

In Colombia zijn werknemers het gelukkigst met hun werk; in Japan zijn ze dat het minst. Opvallend is, dat er maar liefst vier Europese landen in de lijst staan, waar mensen minder tevreden zijn met hun werk: Duitsland, Frankrijk, Polen en Oostenrijk. Bovendien staan vijf van ’s werelds grootste economieën (Duitsland, Japan, Frankrijk, India en China) in de lijst van landen waar mensen het minst tevreden zijn met hun werk. Welvaart is dus geen maat voor welzijn; zo staat Colombia als 37e op de lijst van landen met bruto nationaal product, terwijl de Verenigde Staten – met het hoogste bruto nationaal product – slechts een 22e plek scoort in de Job Happiness Index.

Top 10 van landen waar men het minst gelukkig is:

 1. Japan
 2. Duitsland
 3. Zuid-Afrika
 4. Frankrijk
 5. Polen
 6. Maleisië
 7. Oostenrijk
 8. Singapore
 9. India
 10. China

Top 10 van landen waar men het meest gelukkig is:

 1. Colombia
 2. Mexico
 3. Rusland
 4. Ierland
 5. Brazilië
 6. Noorwegen
 7. Chili
 8. Nieuw-Zeeland
 9. Spanje
 10. Venezuela

En op de 2oe plek: Nederland

Doel maakt gelukkig

Sander Poos, Managing director Benelux van Indeed: “Wat ons mensen over het algemeen gelukkig maakt, hoeft niets te maken te hebben met wat ons blij maakt op ons werk. In de rijkste landen ter wereld zijn werknemers relatief ongelukkig met hun werk, terwijl werknemers in minder rijke landen eerder tevreden zijn. Het soort baan dat mensen gelukkig maakt, zijn vaak die banen, die mensen het gevoel geven een doel te hebben, of waarbij mogelijkheden liggen voor de toekomst. Ongeacht of dat is door anderen te helpen of door te groeien naar de functie van directeur.”

bron: Indeed

Werkgeluk

Als Liefde voor Talent leveren wij een bijdrage aan het werkgeluk door ervoor te zorgen dat jouw werk in lijn ligt met wat jij kunt en waar jouw talenten liggen. Als jij de dingen doet, die jij goed kan en die jij leuk vindt, leidt dit automatisch tot meer energie en van meer energie wordt jij gelukkiger. Benieuwd hoe wij dat doen? Kijk dan wat wij voor jou kunnen betekenen.

Meer lezen over werkgeluk? We hebben er al eerder een blog over geschreven.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: