Hoe de virtuele assistenten het jou gemakkelijker gaan maken! – juli 2016

Het is even wennen en je moet er mee om leren gaan, maar de opkomst van voice search neemt in een sneltreinvaart toe. En daar kan jij, als management ondersteuner, gebruik van maken! In een jaar tijd hebben virtuele assistenten zoals GoogleNow, Siri (Apple) en Cortana (Microsoft) 10% aandeel in het wereldwijde zoekvolume weten te veroveren. Dit staat gelijk aan 50 biljoen zoekopdrachten per maand die door middel van voice search plaatsvinden. Apple kondigde vorige week aan dat in de nieuwe macOS Siera update in september Siri standaard in het besturingssysteem komt op alle iMac computers MacBooks. Dit zal de trend alleen maar versnellen.

De focus op een specifiek zoekwoord verdwijnt

Zoekwoorden die normaliter gebruikt worden voor een zoekopdracht worden langzamerhand vervangen door natuurlijke taal die meer context bevat. Waar voorheen de focus lag op het schrijven van een landingspagina voor één zoekwoord, zien we nu een verschuiving naar een selectie van zoekwoorden die elkaar versterken. De semantiek tussen zoekwoorden draagt bij aan een betere vindbaarheid.

Hoe ver gaat voice search?

Artificial intelligence zal uitzoeken wat een gebruiker probeert te bereiken en zal het voordeel zien in een grotere context. Als voorbeeld: in plaats van het bezoeken van de website van Domino’s en New York Pizza om te kijken waar mijn pizza het goedkoopst is, zal het waarschijnlijk mogelijk worden om aan Siri te vragen waar mijn pizza met welke deal het goedkoopst is op vrijdag. Siri zal vragen of ik nog extra toppings wil, mijn order bevestigen en mij vertellen hoe laat de pizza wordt bezorgd.

Viv, een nieuwe virtuale assistent van de makers van Siri, is in staat om lange vragen te interpreteren en antwoord te geven. Tijdens een publieke demonstratie in New York toonde Viv het vermogen om nauwkeurig te reageren op vragen als: ‘Regende het in Seattle drie weken geleden?’ en ‘Zal het overmorgen in de namiddag warmer dan 25 graden worden in Rotterdam?’

Bij de demonstratie van de Google Assistent tijdens Google’s I/O event werd duidelijk dat follow-up vragen gesteld kunnen worden zonder de context te herformuleren. Ik zou hier dus de volgende vraag kunnen stellen: ‘Wie was de oprichter van Google?’ met de volgende vraag ‘Welke studies heeft hij gevolgd?’

Een andere virtuele assistent die qua technologie al heel ver is, is Hound. Hound reageert nog vele malen sneller dan Siri, GoogleNow of Cortana. In de onderstaande video wordt een impressie gegeven over de snelheid en accuraatheid van deze virtuele assistent:

Omarm de technologie

Dat er veel ging veranderen, wist je ongetwijfeld wel. Maar sommige dingen gaan sneller dan je denkt of misschien stiekem wel wenst. Maar leer, ervaar en maak gebruik van de nieuwe technologie om beter en efficiënter in te spelen op de vragen die jouw manager heeft. Zo kun jij weer het verschil maken!

bron: emerce.nl

 

%d bloggers liken dit: