Hoe betrokken ben jij? – oktober 2018

Ben jij zeer betrokken bij jouw bedrijf en ervaar jij dit als positief? Dan hoor jij gelukkig bij de meerderheid van betrokken medewerkers. Maar uit recent onderzoek van Yale University naar de link tussen engagement en burn-out blijkt dat één op de vijf betrokken medewerkers een hoog risico op een burn-out loopt. Deze groep (de ‘uitgeputte groep) geeft aan betrokken en gepassioneerd te zijn over hun werk, maar tegelijkertijd een hoge mate van stress en frustratie ervaren. Ook bestaat er bij hen de grootste kans op vertrek. Dit betekent dat werkgevers grote kans lopen een deel van hun meest betrokken medewerkers te verliezen. Daarom doen HR-afdelingen en leidinggevenden er goed aan deze verschillende typen medewerkers anders te benaderen.

Hoge eisen, weinig steun

Het grote verschil tussen de eerste groep (degene die dus betrokken zijn en dit als positief ervaren, de zgn. ‘optimaal betrokken groep’) en de ‘uitgeputte’ groepen zit ‘m de balans tussen steun die ze krijgen en de eisen die ze aan worden gesteld. De optimale groep krijgt een grote mate van steun in de vorm van steun en advies van hun manager en collega’s, voldoende erkenning en beloning en de mogelijkheid om zelf hun werk in te richten. Ook zijn de eisen die aan ze gesteld worden laag: een lage workload en weinig bureaucratie. Niet verbazend is dit bij de uitgeputte groep 180 graden anders.

Burn-outpreventie moet anders

Veel steun en lage taakeisen: twee bekende zaken uit onderzoek die de kans op burn-outs drastisch kunnen verlagen. Toch zoekt HR het in burn-outpreventie vaak in gezondheidsprogramma’s over gezond eten en slapen en mindfulness. Dit zijn zeker zaken die meewegen, maar de nadruk moet veel meer komen te liggen op het werk zelf: de balans tussen steun en eisen. Dit gaat over het stellen van realistische doelen en het eventueel verlagen van de workload, en het bijbrengen van de juiste en voldoende vaardigheden om het werk aan te kunnen.

Naast materialistische zaken gaat het ook om het stimuleren van ‘menselijke’ steun op de werkvloer: plezier en mentale steun tussen collega’s en leidinggevende. En last but not least: medewerkers stimuleren om het werk los te laten in de avonden en weekenden.

bron: chro.nl

Meer weten over het onderzoek? Klik dan hier!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: