Ervaring maar ook soft-skills van belang! – oktober 2018

1 op de 4 werkgevers heeft moeite geschikte kandidaten te vinden voor openstaande vacatures. En volgens onderzoek van ManpowerGroup zijn deze 3 vacatures extreem lastig in te vullen: vakmensen, technici en managementfuncties.

Ten opzichte van vorig jaar hebben werkgevers meer moeite met het vinden van zorgprofessionals (69 procent), ambtenaren (55 procent) en operators (40 procent).

Grote bedrijven meer moeite

Grote bedrijven hebben volgens het onderzoek ongeveer 3 keer zoveel moeite met het aantrekken van talent ten opzichte van kleine bedrijven. Waar slechts een kwart van de bedrijven tot 50 medewerkers hier last van zegt te hebben, stijgt dit percentage bij bedrijven met 50-249 medewerkers tot 59 procent. Bij bedrijven met 250+ medewerkers bedraagt dit percentage zelfs 70 procent.

Juiste mix vaardigheden moeilijk vindbaar

Volgens 43 procent van de Nederlandse werkgevers is het grote aantal openstaande vacatures te wijten aan een tekort aan sollicitanten. Onder werkgevers van grote bedrijven met 250+ personeel bedraagt dit percentage zelfs 68 procent. Andere belangrijke redenen voor het niet ingevuld krijgen van vacatures zijn een tekort aan ervaring (21 procent) en het ontbreken van benodigde soft skills (14 procent). De drie meest gevraagde soft skills zijn volgens de Nederlandse werkgevers het vermogen tot samenwerken, probleemoplossend gedrag en communicatieve skills.

Volgens ManpowerGroup zijn soft skills tegenwoordig steeds belangrijker geworden. Natuurlijk is er een toenemende vraag naar technische kennis en digitale know how, maar wel in de juiste mix met persoonlijke vaardigheden. Dit zorgt ervoor dat werkgevers op een andere manier naar kandidaten en de invulling van hun vacatures moeten kijken. Certificaten en diploma’s zijn nog altijd van waarde, maar niet (meer) het enige vereiste.

bron: chro.nl

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: