Effectiever samenwerken door DISC – november 2016

Soms wil het niet altijd lukken, dan verloopt de samenwerking tussen werknemers niet lekker en is het een uitdaging om dit dan vervolgens in goede banen te leiden. Een optie is om het gedrag van de werknemers te veranderen. Maar dat kost veel tijd en energie. Wat veel effectiever is, is uitgaan van de kwaliteiten van de werknemers en die op elkaar afstemmen. En DISC helpt daarbij!

DISC is de afkorting van vier gedragskenmerken of ‘basistypen’. Volgens de DISC-methode (tool) bezitten werknemers alle vier de kenmerken maar komt er altijd één dominante stijl bovendrijven. Om de vier basistypen gemakkelijk te onthouden, maakt het DISC-model gebruik van kleuren. Het model onderscheidt de volgende persoonlijkheidstypen:

  • Daadkrachtige stijl (rood): werknemers met een daadkrachtige stijl, doelgerichte beslissers. Ze houden ervan om de leiding te nemen, zijn gericht op resultaten en stellen zich vaak onafhankelijk op.
  • Invloedrijke stijl (geel): invloedrijke werknemers, ze blinken vaak uit in hun communicatie. Het zijn echte teamspelers met veel originele ideeën. Ze praten graag en zijn enthousiast.
  • Stabiele stijl (groen): werknemers met een stabiele stijl, ze brengen harmonie en stabiliteit in een team. Ze zorgen voor anderen, kunnen goed luisteren en houden overzicht.
  • Consciëntieuze stijl (blauw): specialisten, de analytische denkers met oog voor detail en structuur. Ze houden zich graag aan de regels en leveren graag kwaliteit af.

De verschillende persoonlijkheidstypen vullen elkaar aan

Ieder persoonlijkheidstype heeft zo zijn eigen kwaliteiten waardoor ze elkaar mooi kunnen aanvullen. Door werknemers in te delen op basis van de persoonlijkheidstypen en de taakverdeling en de samenstelling van afdelingen, teams en projectgroepen daarop af te stemmen, kan de onderlinge samenwerking verbeteren. Zo kan het helpen om in een team waar veel ‘gele werknemers’ zitten ook een ‘rood type’ toe te voegen zodat er sneller knopen doorgehakt worden.

Wil je meer weten over DISC en lijkt het jou leuk om jouw team te laten kennismaken met de kleuren? Kijk dan eens naar onze workshop kleur bekennen: meer inzicht, meer begrip en gegarandeerd plezier!

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en/of ons aanbod? Registreer je dan hier voor onze nieuwsbrief.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: