Verandering: FRIEND OR FOE?

Ik denk regelmatig terug aan het moment dat ik mijn scriptie verdedigde vorig jaar; de afronding van mijn HBO Bachelor Bedrijfskunde. Een heel spannend moment, maar daarna was ik dan toch écht de trotse bezitter van het felbegeerde papiertje. De bezegeling op 4 jaar lang studeren.

Bad news: Time flies. Good news: You are the pilot!

Achteraf bezien zijn die 4 jaar voorbij gevlogen. Het was een drukke tijd, werken en leren tegelijk, maar in veel opzichten bijzonder verrijkend (teveel om op te noemen in één blog!). In de module Organisatie en Verandering heb ik geleerd welke theorieën en modellen ik kan toepassen binnen organisaties om verandering te implementeren. Vanuit de leerstof, maar ook proefondervindelijk ben ik er achter gekomen waarom verandering een uitdaging is voor velen.

Een leven lang leren

Het is een gegeven dat verandering deel uitmaakt van onze realiteit. We kunnen niet met 100% zekerheid voorspellen hoe ons werkende leven er straks uit zal zien. Maar dát die verandering doorzet, weten we ondertussen wel. We zien het om ons heen plaatsvinden. Thuis hoef ik niet meer op te staan uit mijn luie stoel om de kachel aan te zetten of om het licht aan te doen. Dat gaat tegenwoordig via een app. Ook de apparaten in huis zijn slimmer dan ik. De droger scant hoelang het duurt voordat de was droog is. Ik hoef er niet over na te denken, het is allemaal ‘smart.’ Ik verbaas me erover hoe snel ik aan deze vormen van ‘digitization’ gewend ben geraakt. Overdreven luxe? Ja, enigszins wel. Het maakt me echter ook nieuwsgierig naar wat nog méér mogelijk is.

Tegelijkertijd doemt echter een andere vraag op. Betekenen al deze ontwikkelingen dat ik straks helemaal niet meer zelf hoef na te denken? De robot is slimmer en sneller dan ik. Hoe zal zich dit vertalen naar mijn werkplek? Hoe snel zal dit gaan? Deze ochtend nog verscheen op het nieuws het bericht dat er een uitzendbureau bestaat voor robots (red: http://smart-robotics.nl). En dat er ook nu een academy is voor medewerkers om te leren hoe met robots om te gaan.

De tijd zal uitwijzen wat het antwoord is op dergelijke vragen. Maar als ik terugkijk op de afgelopen 4 jaar, realiseer ik me ook dat de grootste verandering voor mij persoonlijk niet lag in de externe factoren die vandaag zoveel invloed uitoefenen op ons dagelijks leven. De grootste verandering heeft in mijzelf heeft plaatsgevonden. Mijn ‘learning mindset’ is veranderd, is als het ware ontwaakt.

De tekst Bad news: time flies. Good news: you are the pilot! vind ik van toepassing op mijn huidige situatie. Een piloot heeft een vliegbrevet nodig en moet verplicht een aantal vlieguren per jaar maken. Het lijkt een metafoor voor de oproep tot een leven lang leren.

Hoewel ik nu ‘BBA’ achter mijn naam mag zetten, betekent dit nog niet dat ik achterover kan leunen in mijn luie stoel (ongeacht de appjes die mijn leven vereenvoudigen). Verandering biedt voor iedereen nieuwe mogelijkheden en kansen ook op de werkvloer. Is dat spannend? Jazeker, maar dan wel in de goede zin van het woord. Ik ben alleen maar nieuwsgieriger geworden naar het vervolg. Ik hoop jij ook!

aaeaaqaaaaaaaatjaaaajgjlywy1zty4lti3mtytnguyni05mdzjltyyotvmndi3otq4nqDeze blog is geschreven door Ellen Kroneman. Ellen is Manager Partnership Management Department at Clifford Chance LLP

Wil je reageren op deze blog? Geef je reactie dan hieronder.

Wil je Ellen complimenteren met haar blog? Geef haar dan een like!

Op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en/of ons aanbod? Registreer je dan hier voor onze nieuwsbrief.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: