Down to earth, Back to reality

Al naar de film Down to Earth geweest? Doen! Een aanrader om even de hectiek van het dagelijkse leven in een ander perspectief te zien. En ook de aarde in een breder perspectief te zien en als bonus de enorm mooie beelden uit de verschillende continenten! Het is met meer dan 50.000 bezoekers de grootste verrassing in de Nederlandse bios!

En dan te bedenken dat de makers Rolf en Renata geen enkele ervaring hadden met films maken, laat staan ze te distribueren richting de filmtheaters! Inmiddels draait de film in meer dan 40 zalen en is met meer dan 50.000 bezoekers een ware hit. Ik vond het dit jaar wel een mooie kerstgedachte om de film te laten zien aan mijn (puberende ) kinderen tijdens kerst dus togen we ons met ons vijfjes naar het filmhuis op 1e kerstdag. De film had indruk op ons gemaakt én op hen, althans dat hoopte en verwachtte ik…

In de film zien we Rolf en Renata die met hun 3 kinderen hun luxe leventje in Amsterdam al ver achter zich hebben gelaten. Maar hun ontmoeting met medicijnman Nowaten doet hen besluiten om op zoek te gaan naar vergelijkbare inspirerende wijze mannen (earth keepers) om hun wijsheden voor eeuwig vast te leggen. In de documentaire komen verschillende stamoudsten uit verschillende continenten aan het woord en, zonder dat ze elkaar ooit hebben ontmoet, hebben ze allemaal gemeen dat ze verbinding hebben gehouden met de natuur en met de belangrijkste mensen in hun leven; familie en vrienden. Én reflecteren ze op de westerse levensstijl en welvaart, dat als we zo doorgaan, we onszelf vernietigen. Een ferme boodschap, maar door velen dusdanig opgepakt dat er inmiddels een hele beweging rondom Down to Earth is ontstaan. De documentaire bekritiseert de consumptiemaatschappij en wat wij meekrijgen als bezoeker is dat, als we willen veranderen, we de verandering in onszelf moeten zoeken. Dus niet zozeer meer moeten afwachten wat het systeem ons zegt of wat de politiek doet maar zelf actie moeten ondernemen.

Back to work

Down to earth, back to work. Ik vind het mooi te zien dat er steeds meer initiatieven worden genomen door mensen die het anders willen en niet meer willen afwachten. Operation Education is daar een mooi voorbeeld van; een beweging die het onderwijs wil vernieuwen, bottum-up. Maar ook mensen en organisaties die plannen maken, producten maken, innoveren en ondernemen om de maatschappij een beetje beter te maken, te verbeteren, te verduurzamen. Mooie voorbeelden? Wat dacht je van Boyan Slat met zijn ambitie om de afvalsoep in de oceaan aan te pakken? Peerby.com waarbij spullen niet meer worden aangeschaft maar onderling worden uitgeleend? Of het restaurant, http://www.restaurantsyr.nl, waar Syriërs een nieuwe kans krijgen of tot slot http://www.kromkommer.com waar verspilling wordt omgezet tot iets eetbaars? Etc. etc. Dat geeft wel hoop!

Back to reality

Down to earth, back to reality. Klaarblijkelijk is de indruk die de film heeft achtergelaten op mijn oudste van korte duur geweest. Hoe tevreden ik terugkeek op ons nuttig  en zingevend gezinsuitje… hoe bruut werd mijn illusie een desillusie toen mijn 15-jarige puber na de kerst mij vertelde dat hij toch écht een nieuwe winterjas nodig had en het toch écht alleen maar die ene kon zijn van 280 euro…zonder bontje, dat dan weer wel😉

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: