Ja die sleurhut, die doet ’t ‘m!

Maar 9% van de Nederlandse werknemers voelt zich echt betrokken bij z’n baan, aldus de NRC van afgelopen weekend. Dat is niet zo’n best cijfer. Eigenlijk best dramatisch. Als je werk doet wat je echt belangrijk vindt, presteer je beter en val je minder uit. Dus een bedrijf is er alles aan gelegen om jou betrokken en gemotiveerd te houden. Maar hoe krijgen ze dat nu voor elkaar?

En wat is dat dan, betrokken zijn? Vraag het aan 100 verschillende mensen en je krijgt veel verschillende antwoorden. Tijdens onze trainingen komen de volgende punten naar voren: een prettige samenwerking met andere collega’s en manager – persoonlijke ontwikkeling – een goede werksfeer –  de vrijheid om zelf beslissingen te nemen & erkenning & waardering.

Best wel softe- en persoonlijke dingen. Salarissen, bonussen en secundaire arbeidsvoorwaarden komen pas op de 4e, 5e of 6e plek en wordt door de meesten niet eens genoemd. Ze zeggen daarmee niet dat het níet belangrijk is voor ze, maar dat extra salaris of een extra bonus niet persé zaligmakend is en dat ze zich daardoor niet meer betrokken zullen gaan voelen.

‘Hoe krijg ik ze in beweging?’

Het is dé vraag die wij krijgen vanuit HR. De belangstelling voor de intrinsieke motivatie van medewerkers groeit. Wat vinden ze belangrijk en hoe krijgen we ze gemotiveerd? Hoe blijven ze geboeid maar voor sommigen geldt hoe krijgen we ze in beweging? Bedrijven zijn op zoek naar nieuwe manieren om mensen het naar hun zin te maken. Soms zijn daar hangmatten (Semco) voor nodig, soms een sleurhut (Google), soms zijn dat deadlines loslaten en het aan werknemers overlaten waar ze werken en met wie (Buurtzorg en Zalando). En surfen onder werktijd? Tuurlijk! Moet kunnen bij Patagonia.

Terug naar de basis, de persoonlijke agenda op tafel

Alles start met een persoonlijk gesprek, een open gesprek. Elkaar daadwerkelijk beter leren kennen, manager en medewerker, maar ook collega’s onderling. In alle openheid aan elkaar vertellen wat ons drijft en welke ambities we hebben. Hoe komt iemand het beste tot zijn recht en wat kan hij of zij dan voor het team betekenen? Vaak weten we dat niet eens van elkaar. Wat is jouw persoonlijke ambitie, wat is die van mij en wat zijn de organisatiedoelstellingen en waar zit dan de overeenkomst?

Begin eens te onderzoeken naar wat jouw drijfveren zijn; zij bepalen in hoge mate hoe jij functioneert. Ze bepalen voor een groot deel jouw gedrag en motivatie en hoe jij in beweging bent te krijgen. Als je dit inzicht hebt, kun je vervolgens checken of dit overeenkomt met je huidige situatie. Handig ook voor het functioneringsgesprek wat er aan zit te komen! Het kost je hooguit 10 minuten en dan heb je weer een mooi inzicht erbij, voor jezelf en voor het bedrijf waar je werkt!

Dus waar wacht je nog op? Doe de test, ontdek jouw drijfveren, stap die sleurhut in en ga het gesprek aan!;-)

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: