Terugblikken en vooruitkijken!

Het is Hemelvaartsdag én Bevrijdingsdag, 5 mei 2016. Veel Nederlanders genieten van de meivakantie. Het is prachtig weer; de zon schijnt, de temperatuur ligt zo rond de 24 graden en er staat een lekker (afkoelend) windje. Ook ik kan genieten van een aantal vrije dagen.

We, mijn man en ik, lopen de eerste etappe van het Pieterpad, een langeafstandswandeling van Pieterburen in het Noorden van Groningen naar de Sint Pietersberg in het Zuiden van Limburg.

Inmiddels zijn we geoefende wandelaars en telkens merk ik dat het wandelen me rust geeft, tijd voor mezelf (en elkaar) en tijd om nadenken. Het geeft me de mogelijkheid de drukte van alledag even lekker achter me te laten.

Terugkijken

Mijn gedachten gaan terug naar november 2010, de Management en Office Support Talent Award , waar ik aan meedeed en een mooie tweede plaats bemachtigde. Aan de kandidaten werd gevraagd zich te presenteren als de Nieuwe Professional met de kenmerken:

  • vakmanschap,
  • eigen verantwoordelijkheid,
  • gelijkwaardigheid en
  • innerlijke kracht.

Blijkbaar wist men toen al van de veranderingen in ons vak; de nieuwe professional!

De secretaresse denkt steeds meer mee

Er is al veel geschreven en gesproken over de veranderingen in het secretaresse vak en – het is niet zo moeilijk – je ziet het om je heen en misschien heb je het zelf ervaren. Laatst las ik een artikel in het Financieel Dagblad met als titel “De secretaresse denkt steeds meer mee”. De moderne manager regelt zaken veelal via zijn smartphone, waardoor de traditionele secretaresse plaatsmaakt voor de projectmanager. Het beroep wordt anders ingevuld; een assistent wordt tegenwoordig ook geacht zich bezig te houden met zaken als corporate governance, HR, marketing en communicatie. Je bent inmiddels meer een sparring partner en er is behoefte aan een facilitator en een verbinder. Ook las ik al iets over “de assistent op afstand is de toekomst”.

De toekomst naar me toe halen

Dit overdenkend, realiseer ik me dat ik gezegend ben met de eigenschap: gedrevenheid en passie.

Het idee om te kunnen bereiken wat ik nastreef en de gewenste resultaten te boeken geeft mij energie. En, niet onbelangrijk, ik ben me blijven ontwikkelen in het vak (en ook daarbuiten – inmiddels heb ik ook een eigen voedingspraktijk). Het heeft me gebracht tot wie ik ben en waar ik nu sta. Eigenlijk heb ik (toen al) de toekomst naar me toe gehaald.

Ik werk als secretaresse van het College van Bestuur bij Universiteit Twente in Enschede: Een prachtige werkomgeving en we hebben de mooiste campus van Nederland!

Dagelijks zie en ervaar ik hier de jeugdigheid en onbevangenheid van de studenten, de mensen die ervaringen uitwisselen, nieuwe kennis en inspiratie opdoen. Mensen ontwikkelen zich en bereiden zich voor op de toekomst. Wat een dynamiek!

Het is wellicht een open deur, maar veranderingen houd je niet tegen. En dat geldt ook voor ons vak. Dat is al wel gebleken! Wat ik alle secretaresses wens: haal ook de toekomst naar je toe, ontwikkel je talenten, ontwikkel je in je vak en geniet van een Life Long Learning. Zorg dat je bij-blijft!

Foto_Adrie_3
Deze blog is geschreven door Adrie Roetert. Adrie is Secretaresse College van Bestuur van Universiteit Twente

Wil je reageren op deze blog? Geef je reactie dan hieronder.

Wil je Adrie complimenteren met haar blog? Geef haar dan een like!

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en/of ons aanbod? Registreer je dan hier voor onze nieuwsbrief.

Eén opmerking over 'Terugblikken en vooruitkijken!'

  1. Leuk artikel en het klopt helemaal en blijf plezier houden in wat je doet! Herken je talent en werk aan je sterke kwaliteiten. Learning by doying!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: