Gaan robots jouw werk overnemen?

Gelezen? Dit artikel uit de NRC waarin staat dat secretaresses tot de snelst krimpende beroepen behoren door robotisering en automatisering? Dit aldus het onderzoek van het Centraal Planbureau. De secretaresses zijn dus de pineut. Alhoewel….wat betekent de robotisering voor de secretaresse nu precies? En moet je nu echt bang zijn om overbodig te worden?

Overbodig?
Het is maar hoe je het bekijkt. Natuurlijk, robotisering blijkt onvermijdelijk. Het is dan ook niet meer de vraag óf het gaat gebeuren, maar eerder wanneer. Het is dus niet zo gek dat je er bang voor bent als secretaresse, want onbekend maakt onbemind en iets wat je 10 a 20 jaar hebt gedaan, wordt straks gedaan en zelfs beter gedaan door ….notabene robots!

Nu?
Maar zitten we niet al in de fase van robotisering? En dan heb ik het niet over ijzeren robots die jouw werk hebben overgenomen, maar nieuwe, slimme software die een belangrijk deel van jouw werkzaamheden al hebben overgenomen? Veel secretaressewerk is al vervangen door telefoonrobots, ofwel GSM’s waar iedereen over beschikt. Feitelijk hebben ze jou dus niet meer nodig om de telefoon voor de hele afdeling aan te nemen. Afspraken maken? Niet meer persé nodig; waarom zou je dat doen als de manager zélf bij een klant zit en zélf zijn digitale agenda bij zich heeft? Notuleren? Soms nog wel maar dat doe je inmiddels ook veel efficiënter en steeds vaker met bijvoorbeeld een iPad.

Vergroot je bijdrage aan de organisatie
En dit zal naar verwachting alleen maar meer gaan worden, want ook deze apparaten worden slimmer en geavanceerder en zullen steeds meer menselijke taken gaan overnemen. Dus hoe voorkom je als secretaresse dat jouw baan op den duur verdwijnt? Door jouw bijdrage aan de organisatie te (her)overwegen. Wat is de doelstelling van het bedrijf waar jij werkaam bent? Wat is jouw bijdrage in het geheel? Hoe sluiten jouw kwaliteiten aan op hetgeen de organisatie vraagt van jou? Welke taken kun je naar je toe halen?

Blijf jezelf ontwikkelen en anticipeer op de ontwikkelingen die gaande zijn. Nu! Verdiep je als secretaresse bijvoorbeeld (nog meer) in de materie waar je in werkzaam bent of in projecten, in HR/Finance en last but not least, in ICT! De toekomst is misschien onzeker, maar als je als secretaresse niet wil veranderen, overleef je het niet.

NB: Ook de managers zullen moeten wennen aan de veranderende rol van de secretaresse. We gaan even terug in de tijd en wel naar het jaar 1932 waarin Katherine vertelt in een filmpje (1:05) dat één van de eigenschappen die een ideale secretaresse moet hebben, is dat ze haar baas opvrolijkt als hij depri is…..

Wil je op de hoogte blijven van ons en/of ons aanbod? Registreer je dan hier voor onze nieuwsbrief.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: