“Sam can sing!”

Kerst 1984…een afgeladen kerk, veel rumoer, uitgelaten mensen..Maar dan ineens muisstil, alle ogen op het doek gericht…en daar ging ik! Lichten uit, spot aan, let’s go! Ik nam plaats achter de gitzwarte pianovleugel en nerveus met klamme handen begon ik aan mijn ingestuurd stukje. Ik bleek té nerveus dus haalde alle noten door elkaar, dacht ik…Het klinkt voor geen meter….dacht ik…Ik val door de mand…dacht ik.

Verbaasd dat ik daarom was dat mijn muziekleraar mij na afloop complimenteerde met de mooie muzikale begeleiding die ik, samen met 5 andere klasgenootjes uitstekend had volbracht. Misschien klonk het toch allemaal wel aardig of wilde hij mij gewoon niet teleurstellen. Hoe dan ook, een vrouwelijke versie van Wibi Soerjadi ben ik nooit geworden. Na een jaar les te hebben gehad, hield ik de piano voor wat het was.

Had het anders kunnen lopen? Had ik inmiddels met gemak een quatre-mains met Wibi kunnen spelen? Had ik wellicht nu volle zalen getrokken als ik was doorgegaan met mijn pianolessen? Ja! Volgens Malcolm Gladwell wel! Alhoewel hij die volle zalen dan weer niet garandeert. Dat is dan weer jammer. Maar hij beweert in zijn boek ‘Outliers’ dat wij alle vaardigheden kunnen leren, kunnen verbeteren en zelfs in sommige vaardigheden kunnen excelleren.

10-000-uur regel van Malcolm Gladwell

Ja, het is absoluut waar dat sommige mensen meer talent hebben voor een vaardigheid dan anderen en daardoor een voorsprong hebben. En het is ook zeker waar dat hard werken ook een belangrijke factor is. Maar ooit is berekend wat er voor nodig is om tot de absolute wereldtop te behoren in een willekeurige gebied: 10.000 uur! De 10.000-uur regel zegt dat als je je 10.000 uur in iets verdiept, je op het niveau van een absolute expert komt. Dit komt neer op 10 jaar lang elke dag 3 uur er aan werken. Of 5 jaar als je ervan uitgaande dat je er een volledig werkweek aan gaat besteden.

Hoop op succes

Geweldig toch? Dat wat Malcolm zegt, geeft hoop. Hoop op succes. Gladwell beweert dat voor het krijgen van succes vooral oefenen van een vaardigheid belangrijk is. De voorbeelden in zijn boek spreken aan: van The Beatles, die 10.000 uren met elkaar speelde in Hamburg, tot en met Bill Gates, die een dergelijk aantal uren programmeerde in zijn jonge jaren. Wie wil er nu niet zo’n succes hebben? Inmiddels zijn er wel wat kritieken op zijn theorie. Hoe aantrekkelijk het idee ook is, dat je alles kunt bereiken als je maar hard genoeg werkt, het blijkt niet altijd te kloppen. Het betekent mogelijk dat je heel veel tijd steekt in zwakke eigenschappen, alleen omdat je denkt dat het je het kunt leren.

Het is ook niet logisch om die hoeveelheid tijd te investeren in iets waar je niet goed in bent. Het is beter om te ontdekken waar je sterke eigenschappen liggen en juist deze te ontwikkelen. En ontwikkelen doe je door ze in te zetten en het liefst zo vaak mogelijk. Én feedback vragen.

“Sam can sing!” 

Ik moest eraan denken toen ik het filmpje zag wanneer Michael Bublé ingaat op het verzoek van de trotse moeder van jarige Sam. Sam mag een duet samen komen zingen met Michael en Michael flipt helemaal de pan uit als hij Sam hoort zingen. “Sam can sing”!! Wat een talent! Over feedback gesproken.

Helaas voor Sam is hij niet verder gekomen in de Voice of the UK, maar dat komt natuurlijk omdat hij de 10.000 uren nog niet heeft gehaald….

Bekijk dit vrolijke en bijzondere filmpje (2:53) waarin Sam samen met Michael Bublé dat duet zingt.

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op één van onderstaande knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: