Waarom, waarom, waarom?

Vraag jij jezelf wel eens af waarom je doet wat je doet?

Een grote inspiratiebron voor veel ondernemers is de Braziliaan Ricardo Semler die zo’n 30 jaar geleden het bedrijf van zijn vader overnam en het vanaf dag één anders aanpakte. Medewerkers kregen veel vrijheid en mochten overal over meebeslissen. Het is uitgegroeid tot een miljoenenbedrijf. Hij was onlangs in Nederland en gaf een lezing aan Nederlandse ondernemers. Het geheim van het succes lag voor een groot deel in de driedubbele vraag: Waarom, waarom, waarom?

Waarom (3x)

Zo stellen ze elkaar bij Semco regelmatig drie keer achter elkaar de waarom-vraag. ‘Waarom doen we de dingen zoals we ze doen? Waarom moet een meeting op een bepaalde manier verlopen? Waarom moet je een uur de stad door reizen, om op kantoor een mailtje te sturen naar iemand die vijf meter verderop zit?’ Als je ‘waarom’ blijft vragen, kom je op een bepaald moment bij het antwoord ‘daarom’ of ‘zo doen we het nu eenmaal’. Dat is het moment waarop mensen zich realiseren dat ze vast zitten. Dat zorgt dat ze openstaan voor nieuwe mogelijkheden.” Aldus Ricardo…

Terug naar jou! Waarschijnlijk ben je op dit moment druk met werkzaamheden die je afgerond wilt hebben voor de vakantie. Want voordat je het weet is het zover…..dan lig je weer heerlijk op het strand of aan een meer, bezoek je een pittoresk dorpje, lig je in een tent of wandel je door de bergen. Oftewel, jij op vakantie! Niets is mooier om deze paar weken te gebruiken om te reflecteren en na te gaan waarom je doet wat je doet.

Energiegevers en Energievreters

Heb je plezier in wat je doet? Geeft het jou (genoeg) energie? Sluit het helemaal aan bij jouw talenten? Loop eens in gedachten door de werkzaamheden van de laatste tijd en maak voor jezelf een lijstje van dingen die je energie geven (energiegevers) en dingen die je energie kosten (energievreters). En let op, ergens goed in zijn wil nog niet direct zeggen dat we daar ook heel veel energie van krijgen. Soms doen we dus iets waar we op zich wel goed in zijn, maar waar we minder energie van krijgen. Of andersom. De BTW aangiftes die we per kwartaal moeten indienen, zijn op tijd, correct en zien er goed uit maar dat ik nou kan zeggen dat ik van die werkzaamheden veel energie krijg…Waarom doe ik dit? Waarom doe ik dit op een bepaalde wijze? Waarom besteden we dit niet uit?…

Van Energie naar Talenten

Grijp deze vakantie dus om aan om stil te staan bij de vraag waarom je doet wat je doet en de balans op te maken door een zgn. energielijstje van energiegevers en energievreters samen te stellen. Als je vervolgens deze lijst hebt opgemaakt, kun je de werkzaamheden vertalen naar de talenten en kwaliteiten die nodig zijn voor deze werkzaamheden.

Als we uitgaan van het principe dat alles wat je aandacht geeft, gaat groeien, kun je nagaan welke energiegever je gemakkelijk kunt vergroten. Welke taken bij de energievreters kun je kleiner maken of minder lang mee bezig zijn? Welk talent wil jij bij jouw huidige werkgever nog verder ontwikkelen? Wat ga je meer of minder, anders, beter doen na de vakantie? Welke nieuwe stappen moet jij daarvoor zetten? Het zijn allemaal waardevolle vragen die jij jezelf kunt stellen en waardoor je (weer) openstaat voor nieuwe mogelijkheden.

Ter ondersteuning van het bovenstaande verhaal willen wij jou nog iets meegeven. Het is een ongelooflijk inspirerende video (3:08) waarbij je door Alan Watts wakker wordt geschud.  Alan Watts (geboren in 1915) was zijn tijd ver vooruit en wist exact waar hij het over had. Ga kijken maar vooral luisteren! Veel plezier, een fijne vakantie en tot in augustus!

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en/of ons aanbod? Registreer je dan hier voor onze nieuwsbrief.

 

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: