Met één been buiten het schip

“88% van de managers wil personeel vervangen”, lees ik gisteren in een artikel. En als ik verder lees, blijkt het bij organisaties aan visie te ontbreken waardoor managers niet altijd goed in staat zijn hun medewerkers mee te nemen in de ontwikkelingen en hen te laten weten wat er in de toekomst van hen verwacht wordt. En doordat werknemers niet zomaar ontslagen kunnen worden vanwege de regelgeving, hebben veel managers nu een team van medewerkers dat niet ideaal is voor de werksituatie….Merkwaardig!

Dus kort door de bocht en uitgedrukt in een metafoor: organisaties varen zonder kompas, managers hebben geen navigatiesysteem en de werknemers staan hopelijk de goede spullen te laden en te lossen…..

Neem jezelf serieus!

Des te meer reden zelf alert te zijn en te blijven en altijd met één been buiten het schip te bungelen. Houd steeds je ogen open voor mogelijke jobs in een andere organisatie. Het verbaast mij soms dat mensen nog steeds niet op Linkedin staan omdat ze “niet op zoek zijn naar een ander baan”. Ja, en? Je bent actief op de arbeidsmarkt en je zult toch echt wel weten dat je niet meer tot je 67ste bij één en dezelfde werkgever blijft. Neem jezelf en je employabiltiy dus serieus en werk eraan. Leg contact met professionele netwerken. Wees alert op je eigen ontwikkeling, verruim je blik zodat je kunt kiezen op het moment dat…

Eén been binnen, maar ook één been buiten!

Wellicht vind je dit wel vanuit een zeer luxe positie beredeneerd. Ik veronderstel daarmee namelijk dat je de mogelijkheid hebt, je de leeftijd mee hebt en de kansen hebt om van baan te veranderen ongezien jouw gezins- of financiële situatie…

Dat klopt. Ik zeg ook niet dat je nú van baan moet veranderen, ik pleit er alleen voor dat je altijd met één been binnen- en met één been buiten de organisatie moet staan. Al is het maar om nieuwe ideeën op te doen, kennis te vergaren, jezelf te ontwikkelen en werkervaringen op te doen die nóg beter aansluiten bij jouw talenten en vaardigheden.

Eén been binnen en éen been buiten de organisatie in de praktijk…

Sanne heeft in een aantal gesprekken met ons inzicht gekregen in haar situatie. Ze kent haar talenten en is zich bewust van wat ze in de toekomst wil. Het is voor haar duidelijk geworden dat ze trouwambtenaar wil worden. Maar ze blijft fulltime werken bij het bedrijf waar ze nu werkt. Ze verdient goed, is alleenstaand, heeft 1 kind, heeft net een huis gekocht en om de hypotheek te betalen, kan ze voorlopig even niet anders. Ze volgt wel een opleiding tot trouwambtenaar en gaat één dag minder werken. Die dag benut ze inmiddels voor het voltrekken van huwelijken. Het mes snijdt in dit geval aan twee kanten.. Ze doet werkervaring op in hetgeen ze écht leuk vindt en waar ze haar talenten volledig in kwijt kan. Aan de andere kant geeft die ene dag haar zoveel energie dat ze daar de rest van de week op kan teren en geen zee haar te hoog is!

Wil jij ook inzicht krijgen in hetgeen je doet en of dit wel is wat je écht leuk vindt? Wil je weten waar je dan wel energie van krijgt of waar je nog meer energie van krijgt? De mogelijkheden zijn talrijk alleen je moet er maar net even de tijd voor hebben om daar bij stil te staan. Wij willen jou hierbij ook graag helpen; een objectieve blik werkt nu eenmaal goed en je bent niet de enige die met deze vraag worstelt.

Bel ons voor het maken van een vrijblijvende afspraak of registreer je voor onze nieuwsbrief; je krijgt 1x per maand tips die relevant zijn voor jouw functioneren als management ondersteuner.

Eén opmerking over 'Met één been buiten het schip'

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: