Ben jij een koele kikker?

Er was eens een kikker. En die kikker werd in een pan met koud water gestopt en op het vuur gezet. Telkens werd het water warmer en warmer, maar de kikker bleef ondanks dat, toch in de pan. Na een tijd werd er een tweede kikker in de pan met inmiddels heet water gestopt maar die sprong er direct uit. “Dat hou je toch niet vol!” dacht die laatste kikker. “Daar kan je toch niet in blijven zitten?”

De eerste kikker die nog steeds in het hete water zat was inmiddels helemaal suf geworden. Niet in staat om ook maar iets te doen…

Een verhaal met een moraal

Ken je het verhaal? Het is het verhaal van de gekookte kikker. En het is een metafoor dat inzicht geeft hoe mensen kunnen reageren op veranderingen. Dat veranderingen meer impact hebben dan dat je in eerste instantie door hebt. En dat dat komt doordat veranderingen vaak geleidelijk gaan en je daarom niet altijd even adequaat reageert.

Nu zou je kunnen denken….”Tja, een kikker!” Maar vergis je niet. Mensen vertonen hetzelfde gedrag. Als zij in een plotseling bedreigende situatie terechtkomen, dan weten ze niet hoe snel ze die moeten ontvluchten. Neemt de verandering echter beetje bij beetje toe, haast onmerkbaar, dan blijven ze veel langer zitten dan goed voor hen is.

Omgaan met veranderingen

We hebben al eerder in onze blog “Goodbye Andrea, Hello Julia!” geschreven over de veranderingen die gaande zijn in het secretariële vak. Een verandering die wij even globaal onder de noemer van efficiency scharen. Er wordt zelfs in een aantal gevallen gesproken over een efficiencybesparing van 40%. Dat wil zeggen dat 40% van de assistentes er straks niet meer is. Wow!

Dat zijn forse veranderingen. Wellicht veranderingen die harder gaan dan jij wellicht zelf in de gaten hebt. Dat ze in eerste instantie zelfs lekker warm kunnen aanvoelen. Maar dat ze, als je niet uitkijkt, fatale gevolgen kunnen hebben voor je eigen toekomst.

De essentiële vraag is dus hoe jij met deze veranderingen om gaat.

De beste manier om met veranderingen te leren omgaan is ze zelf te bewerkstelligen…

….is een citaat van Robert Dole, een oud-politicus in Amerika. Dat is mooi gezegd vinden wij. Want in dit citaat lezen wij betekenissen terug als vooruitgang, pro-activiteit, verbetering, verantwoordelijkheid, persoonlijk leiderschap en beweging!

Koele kikker

Ons advies is dus ook in lijn met die uitspraak. Blijf niet te lang dobberen in dat warme, hete water maar spring er eens uit en bekijk de pan van buitenaf. Wordt eigenaar van de veranderingen die gaande zijn en neem leiderschap over jouw eigen loopbaan, jouw toekomst, jouw gedrag! Wij helpen jou graag om uit die pan te komen en weer baas te laten worden van jouw loopbaan!

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en/of ons aanbod? Registreer je dan hier voor onze nieuwsbrief.

3 gedachten over “Ben jij een koele kikker?

  1. Dit is zonder meer herkenbaar, alleen als je een bepaalde leeftijd gepasseerd bent, kun je wel graag willen overstappen, maar word je niet voor de job geselecteerd, omdat je leeftijd op de grens zit, dat je als vooroordeel hebt, je hebt geen hoge opleiding gehad, dus kun je nu ook niet meer verder groeien, terwijl je nog heel gemotiveerd bent en juist een doorzettingsvermogen hebt, die jonge mensen juist nog moeten leren en een levenservaring hebt die juist in een jong team goed van pas kan komen, maar ja werkgevers kiezen voor jong talent.

    1. Ja Yvonne, leeftijd en vooroordelen rondom leeftijden spelen inderdaad een rol op de arbeidsmarkt. Helaas.. Als je een bepaalde leeftijd hebt bereikt, is mijn ervaring dat je de meeste kans maakt door gebruik te maken van je netwerk. Allereerst weten wat je wilt, waar je goed in bent en waar jij je in onderscheidt en vervolgens iedereen binnen jouw netwerk daarvan op de hoogte stellen. Daarvoor moet je jouw netwerk goed in kaart brengen maar je netwerk ook gaan uitbreiden. Dit netwerken kan in persoonlijke contacten, maar ook online. Wees actief op Linkedin bijvoorbeeld en oriënteer je op de bedrijven die jij wel ziet zitten en kijk wie jij bij dat bedrijf kent. Wellicht staan ze open voor een oriënterend gesprek? Wat de oplossing ook gaat zijn, dé oplossing ligt geheel in jezelf. Wil je wat veranderen zal je wat anders moeten gaan doen…en dat kan stap voor stap…met als eerste stap op een blog vertellen dat je heel graag een stap wilt maken maar dat je tegen een leeftijdsgrens aan hikt;-)

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: