Het recept voor geluk!

Een vriendin van ons is fotografe en reist nogal eens de wereld rond om voor een goede doelen-organisatie fotoverslagen te maken van kinderen in erbarmelijke omstandigheden; ze leven veelal in armoede, zijn besmet met het hiv-virus of worden op zeer jonge leeftijd uitgehuwelijkt. Wat ons laatst opviel aan haar foto’s was dat de kinderen, ondanks alle ellende die ze meemaken, toch zo blij in de camera kijken en zo vrolijk en gelukkig lijken. Ze bevestigt dat ook in haar bijgeleverde commentaar: “Toch lachen ze veel en ze zijn ontzettend dankbaar met kleine dingen”.

De vraag is natuurlijk of schijn bedriegt. Of is het toch echt zo dat mensen in arme landen over het algemeen gelukkiger zijn dan mensen uit rijke landen? Die vraag heeft veel geluksprofessoren de afgelopen jaren bezig gehouden en er is daar dan ook enorm veel onderzoek naar gedaan. Met als uitkomst…tegenstrijdigheden. Dat dan weer wel helaas….. Maar toch, de meerderheid van alle bollebozen pleit voor het antwoord dat luidt; JA.

Zo is er een onderzoek waaruit blijkt dat de rijkste Amerikanen met een jaarlijks inkomen van meer dan tien miljard dollar, op persoonlijk geluk nauwelijks hoger scoren dan hun werknemers. En zijn er veel onderzoeken waarin sommige ontwikkelingslanden hogere geluksscores kennen dan rijk(ere) landen.

The happiness paradox

Dat is een fenomeen dat bekend staat als de paradox van geluk. Het komt erop neer dat als je arm bent, het inkomen heel belangrijk is voor hoe gelukkig jij je voelt. Maar wanneer je prima uit de voeten kunt en je een comfortabel leven leidt, dan speelt inkomen een veel mindere rol om gelukkig te zijn. Ofwel, inkomen is dus wel belangrijk voor jouw geluk, maar meer en meer inkomen levert niet automatisch meer en meer geluk op.

Op het moment dat jij in jouw primaire basisbehoeften kan voorzien (dak boven je hoofd, eten, drinken), dan gaan andere factoren een rol spelen. Factoren die een veel grotere impact op het geluksgevoel hebben.

Recept voor geluk

Welke dat zijn beschrijven twee vrouwelijke hoogleraren uit Zagreb (Dubravka Miljkovic en Majda Rijavec) in hun recept van geluk.

  1. Als eerste komt dus het verdienen van voldoende geld terug om in jouw primaire levensbehoefte te voorzien. Dat is het belangrijkste ingrediënt. Maar daarnaast zijn er andere ingrediënten die een grotere impact hebben op jouw geluksgevoel.
  2. Zorg dat jouw werk in lijn ligt met wat jij kunt, dus waar jij jouw talenten en vaardigheden zoveel mogelijk in kwijt kunt.
  3. Zorg dat je een goede, betrouwbare vriendenkring creëert/hebt.
  4. Zorg voor een stabiele liefdesrelatie, liefst één tegelijk;-).
  5. Probeer per dag minstens 3 positieve dingen te ervaren.
  6. Dankbaarheid omdat je dat allemaal hebt.

Als Liefde voor Talent leveren wij een bijdrage aan dit recept door aandacht te geven aan het tweede ingrediënt; het ervoor zorgen dat  jouw werk in lijn ligt met wat jij kunt en waar jouw talenten liggen. Als jij de dingen doet, die jij goed kan en die jij leuk vindt, leidt dit automatisch tot meer energie en van meer energie wordt jij gelukkiger. Benieuwd hoe wij dat doen? Kijk dan wat wij voor jou kunnen betekenen.

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en/of ons aanbod? Registreer je dan hier voor onze nieuwsbrief.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: