Heb het lef!

‘Ik ben er klaar mee, ik hou het voor gezien, ik ga mijn baan opzeggen, ook al heb ik nog niets anders en kan ik het geld keihard gebruiken’. Dit zei een vriendin van mij laatst en inderdaad, twee dagen later had ze haar baan opgezegd.

Natuurlijk wist ik al een tijdje dat ze het niet meer naar haar zin had en dat haar werk haar geen energie meer opleverde. Maar dat ze het lef heeft gehad om dat patroon (drastisch) te doorbreken, bewonder ik.

Déjà vu

Het deed mij terugdenken aan zo’n vijf jaar geleden waarbij ik hetzelfde heb gedaan. Een goede baan, een leuk salaris, dichtbij huis, een leuke auto, leuke collega’s maar er ontbrak iets…en ik kon toen nog niet verwoorden wat dat was. Ik wist alleen dat ik te weinig energie had, veel hoofdpijn en dat de dagen op mijn werk tergend langzaam voorbij gingen. Inmiddels weet ik dat ik mijn talenten onbenut liet en dat ik werk deed waar ik te weinig passie voor had.

Uit je comfort zone stappen

Mijn vriendin had andere redenen waardoor ze niet meer gelukkig was met wat ze deed. Maar dan.…het realiseren is één ding, daadwerkelijk de stap uit je comfort zone zetten is een tweede. Binnen je comfort zone voel je je namelijk vertrouwd en veilig en om deze oude vertrouwde omgeving nu te gaan verlaten is dus best eng. Je weet precies waar je aan toe bent en wat je hebt, wat je kunt verwachten en wat ze van jou kunnen verwachten. Dat weet je natuurlijk niet als je de stap buiten deze zone gaat zetten. Maar realiseer je dat, als je in deze comfortabele en vertrouwde omgeving blijft, er ook niets maar ook niets zal veranderen!

Groeien doe je buiten je comfort zone

Want door een stap buiten je comfort zone te zetten, kun jij jouw huidige situatie veranderen. En je kunt een nieuwe situatie creëren. Daarbij maakt het ook helemaal niet uit wat de nieuwe situatie ook is. Het kan gaan om een nieuwe baan of het presenteren voor een groep of wellicht een betere samenwerking met één van je collega’s. En de stap hoeft ook niet drastisch en groot te zijn, maar kun je klein houden. In het geval van een betere samenwerking zou je tegen jouw collega kunnen zeggen dat je graag eens over jullie samenwerking wilt praten. Dan is de eerste stap al gezet!

Groeien doe je dus buiten je comfort zone en zo werk je aan je persoonlijke ontwikkeling. Ga eens na aan welke situatie je iets wilt veranderen, of waar je nu bang voor bent of wat je heel graag zou willen leren. Probeer je vervolgens in te beelden hoe die nieuwe situatie eruit ziet en zet de eerste stap in die richting. Toe, probeer het eens. Kijk wat er gebeurt! Ik kan je verzekeren, er gebeurt meer dan dat je voor mogelijk had gehouden.

En mijn vriendin? Die komt er wel, dat is ook een ding wat zeker is!

Een mooi filmpje (1:28) dat illustreert waarom je lef nodig hebt om verder te komen en te groeien!

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op één van onderstaande knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: