Bepaal jouw eigen route – deel 4!

Metaforen. In onze vorige blog hadden wij de bus als metafoor gebruikt. De bus waar jij bent ingestapt en waarbij jouw werkgever de chauffeur is. Maar die vervolgens, om wat voor reden dan ook, besluit de route om te gooien, terug te rijden naar de remise en de lijn op te heffen. Wat doe je dan in zo’n geval?

In elk geval niet bij de pakken neer gaan zitten, maar voorbereid zijn en zélf achter het stuur gaan zitten. En om vervolgens vooruit te komen moet je een paar stappen in de goede richting nemen. Wij helpen jou graag op weg!

 1. Weten welke kant je uit wilt. Leer in onze vorige blog hoe je hier achter kunt komen.
 2. Beschikken over goed materiaal. Lees terug in onze vorige blog.
 3. Jouw gedrag daarop aanpassen. Lees terug in onze vorige blog.
 4. Met kleine stapjes beginnen.
 5. Evalueren.

Een eerste stap…

ad 4. Zelfs een mars van duizend mijl begint met de eerste stap, aldus de Chinese filosoof Lao Tse.

Niet voor niets een wijze man. De kans van slagen om (structureel) je doel te bereiken is namelijk groter als je dit doet in kleine stapjes. Het woord structureel hebben we hier aan toegevoegd omdat in het voorbeeld van afvallen je heel snel je doel bereikt als je een paar dagen achter elkaar aan de shakes gaat. Je zult veel kilo’s verliezen en hebt daardoor wellicht jouw doel behaald. Echter, stop je met shakes en ga je terug naar je voedingspatroon, dan is de kans groot dat je weer aankomt. Ach, we weten het ook eigenlijk  wel dat als je structureel wilt afvallen, je jouw eetpatroon zult moeten aanpassen. D.w.z. je doel bereiken in kleine stapjes…en in kleine hapjes;-)

Van Ja naar Nee!

Stel je wilt wat assertiever worden, meer ‘Nee’ tegen dingen zeggen waar jij niet blij van wordt. Het zal je wellicht een heel oncomfortabel gevoel geven als je, vanaf het moment dat je dit doel hebt gedefinieerd, overal ineens ‘Nee’ tegen gaat zeggen. Schrijf in plaats daarvan alle stappen die daarvoor nodig zijn om uiteindelijk vaker ‘Nee’ te zeggen. De volgende stappen zou je bijvoorbeeld kunnen nemen:

 1. Morgen als training één keer tegen iemand ‘Nee’ gaat zeggen met wie je dit van tevoren hebt besproken.
 2. Af en toe ‘Nee’ zegt tegen dingen die jou niet uitkomen, tegen mensen die je goed kent.
 3. Af en toe ‘Nee’ gaat zeggen tegen dingen die jou niet uikomen, tegen iedereen.
 4. Altijd ‘Nee’ zeggen tegen dingen die écht niet bij jou of in jouw agenda passen, tegen iedereen.

Als dit voor jou goede stapjes zijn, dan kun je hiermee verder. Je kunt natuurlijk ook jouw eigen stappen definiëren. Als je maar kleine stapjes maakt die haalbaar zijn. Want het realiseren van deze kleine stapjes, geeft je een goed en gelukkig gevoel!

Een verandering in werk

Een tweede voorbeeld is dat je bijvoorbeeld wilt veranderen van werk. Misschien een ander bedrijf, een andere omgeving, andere collega’s of geheel ander werk. Beschrijf dan ook alle stappen die nodig zijn om dat doel te bereiken. Bijvoorbeeld:

 1. Nadenken over welke dingen je anders wilt in je werk
 2. Praten met een daarvoor geschikte coach binnen of buiten het bedrijf waar je werkt.
 3. Weten wat je terug wilt vinden in een andere baan of werkomgeving.
 4. Zoeken op internet welke banen het beste bij jouw (nieuwe) doel passen.
 5. Op Linkedin kijken wie in jouw netwerk zit die jou hiermee verder kan helpen
 6. Solliciteren op díe baan die wel biedt wat jij zoekt.

Ook hier geldt weer dat dit stappen moeten zijn, die bij jou passen en die haalbaar zijn. Maar wacht niet te lang en probeer dingen, streef je doelen na door ze in kleine stapjes te realiseren!

Bekijk dit filmpje (+/- 2 minuten) waarin via een cartoon ons verhaal wordt samengevat.

De volgende blog zal gaan over 5. Evalueren

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op één van onderstaande knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: