Bepaal jouw eigen route – deel 3!

Metaforen. In onze vorige blog hadden wij de bus als metafoor gebruikt. De bus waar jij bent ingestapt en waarbij jouw werkgever de chauffeur is. Maar die vervolgens, om wat voor reden dan ook, besluit de route om te gooien, terug te rijden naar de remise en de lijn op te heffen. Wat doe je dan in zo’n geval?

In elk geval niet bij de pakken neer gaan zitten, maar voorbereid zijn en zélf achter het stuur gaan zitten. En om vervolgens vooruit te komen moet je een paar stappen in de goede richting nemen. Wij helpen jou graag op weg!

 1. Weten welke kant je uit wilt. Leer in onze vorige blog hoe je hier achter kunt komen.
 2. Beschikken over goed materiaal. Lees terug in onze vorige blog.
 3. Jouw gedrag daarop aanpassen.
 4. Met kleine stapjes beginnen.
 5. Evalueren.

ad 3. Als je weet waar je naar toe wilt en je doet dat op basis van jouw talenten, dan is het belangrijk om jouw gedrag daarop aan te passen. Anders blijft het bij een voornemen.

Geen goede doelen

Aan het einde van onze trainingen vragen wij aan de deelnemers actie(s) te formuleren en worden ze uitgedaagd om die acties daadwerkelijk uit te voeren.  Waar wij dan op letten is dat er geen doelen worden geformuleerd die tegenstrijdig zijn met elkaar of te vaag omschreven zijn of niet reëel zijn.

Te vaag: Voorbeelden van een te vage formulering is dat er wel een doel geformuleerd is, maar dat je niet precies weet wat er gedaan moet worden zoals: ‘Ik ga beter plannen’ of ‘Ik ga beter mijn best doen’ of ‘Ik ga beter op mijn humeur letten’. Wat is beter?

Tegenstrijdig: voorbeelden van doelen die tegenstrijdig zijn, zijn bv. dat je een nieuwe studie wilt gaan beginnen en tegelijkertijd meer tijd wil vrijmaken voor de mensen die je belangrijk vindt. Dat wordt een te grote uitdaging.

Te ambitieus: Tot slot de ambitieuze doelen die je never nooit gedaan krijgt zoals  ‘Een fulltime job, gecombineerd willen hebben met het runnen van het huishouden, het opvoeden van 3 kinderen, genoeg aandacht voor je vrienden en partner’.

Concreet & Reëel

Dus formuleer jouw doelen concreet en reëel. Bijvoorbeeld:

 • ‘Ik wil mijn … opleiding afmaken en daarna de stap maken naar teamcoördinator’ of
 • ‘Ik wil op 30 september … kilo wegen’ of
 • ‘Ik wil 10 uur per maand meer bijdragen op de school van mijn kinderen’ of
 • ‘Op werkdagen drink ik fris i.p.v. alcohol’.

De grootste uitdaging!

 Als je jouw doelen hebt geformuleerd, zit de grootste uitdaging ‘m er in om het vol te houden. Veel van ons vinden het al lastig om überhaupt te starten en stellen dat moment zo lang uit…zolang dat het er nooit van komt. ‘Ik stop wel na de vakantie, of ik stop wel na kerst, ik stop wel als ik eerst veel ben afgevallen…’ Voor rokers onder ons waarschijnlijk herkenbaar;-)

Maar om vol te houden en jouw gedrag effectief te laten zijn, zorg dan dat jouw doelen:

 • Meetbaar zijn: hoe stel je vast of jij je doel hebt bereikt?
 • Actiegericht: wat ga je doen om het doel te behalen?
 • Op jou gericht zijn: wat ga jij eraan doen om het doel te behalen?
 • Niet bekend zijn bij anderen…

Dat laatste punt lijkt misschien een beetje vreemd maar door jouw doelen te vertellen aan anderen, maak je de kans kleiner om ze te behalen. Hoe dat komt?

Bekijk dit filmpje (+/- 3 minuten) waarin Derek Sivers deze theorie uitlegt en onderbouwt. Interessant en wie weet is dat de reden dat jouw doelen tot nu toe nog niet behaald zijn;-)

De volgende blog zal gaan over 4. Met kleine stapjes beginnen

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op één van onderstaande knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: