Bepaal jouw eigen route – deel 2!

Metaforen. In onze vorige blog hadden wij de bus als metafoor gebruikt. De bus waar jij bent ingestapt en waarbij jouw werkgever de chauffeur is. Maar die vervolgens, om wat voor reden dan ook, besluit de route om te gooien, terug te rijden naar de remise en de lijn op te heffen. Wat doe je dan in zo’n geval?

In elk geval niet bij de pakken neer gaan zitten, maar voorbereid zijn en zélf achter het stuur gaan zitten. En om vervolgens vooruit te komen moet je een paar stappen in de goede richting nemen. Wij helpen jou graag op weg!

  1. Weten welke kant je uit wilt. Leer in onze vorige blog hoe je hier achter kunt komen.
  2. Beschikken over goed materiaal.
  3. Jouw gedrag daarop aanpassen.
  4. Met kleine stapjes beginnen.
  5. Evalueren.

ad 2. Als je eerste stap hebt gemaakt en je dus weet welke richting je uit wilt, je koers als het ware hebt uitgestippeld, dan is het belangrijk dit te doen op basis van de dingen die je goed kan!

Waar leg jij het accent?

We zijn er nog niet steeds niet helemaal aan gewend;  aandacht te geven aan de dingen doe je goed doet, jouw talenten en de mogelijkheden die je wél hebt en deze te gebruiken voor je verdere ontwikkeling. Ga maar na…Straks krijgen de kinderen de (eind)rapporten van school weer mee. Stel je ziet het volgende schoolrapport in Cito scores: 2 A’s, 2 B’s, 1 C en 1 E. Wat denk je? Welk cijfer vind jij het belangrijkst?….

Misschien ben jij een uitzondering, maar uit onderzoek (door Gallup Onderzoeksinstituut) is gebleken dat een overgrote meerderheid de E het belangrijkst vindt. We zijn toch geneigd te kijken naar wat er niet goed gaat en proberen daar aan te sleutelen. Wij kijken naar de E en willen daar minstens een C van maken. In het bedrijfsleven is het vaak niet anders. Tijdens functioneringsgesprekken wordt vaak gebruik gemaakt van formulieren die door werkgevers worden ingevuld met ‘sterke punten’ en ‘zwakke punten’ alleen is ‘zwak’ dan vaak vervangen door het woord ‘verbeter’- of ‘ontwikkel’.

Kans op succes vergroten

Natuurlijk zijn er altijd E’s die moeten worden opgehaald naar een voldoende omdat het  nu eenmaal bij de taken van het werk hoort (denk aan spelling waarbij je als secretaresse je niet teveel fouten kunt permitteren). Maar wil jij achter het stuur zitten, de eerste stappen maken in jouw richting, dan doe je er goed aan dit te doen op basis van je A’s en B’s en jezelf van daaruit te ontwikkelen. Dit vergroot gewoonweg je kans op succes! En plezier!

Feedback vragen

Nadenken over jouw sterke punten kun je alleen doen, maar óok met anderen. Eén van onze meest gewaardeerde onderdelen van onze trainingen gaan over feedback. Het lijkt alsof wij het allemaal makkelijker vinden om elkaars talenten en sterke punten te benoemen, dan onze eigen sterke punten. Veel van onze deelnemers glunderen als ze hun feedback weer terugkrijgen en we zien ze ter plekke groeien in hun zelfvertrouwen. Vaak zijn ze ook verrast. Hoe dat komt? De feedback van hun partner, vriend(in), collega en manager is vaak accurater dan wanneer ze het zelf doen. Anderen om jou heen zien blijkbaar beter wat voor iemand jij bent, dan jijzelf.

Feedback van anderen vaak accurater

In dit filmpje een mooi voorbeeld hoe anderen jou zien en hoe jij jezelf ziet. In dit filmpje omschrijven vrouwen kenmerken van hun gezicht. Op basis daarvan gaat politietekenaar Gil Zamora aan de slag. De deelnemers weten van tevoren niet dat ze worden nagetekend. Zamora maakt later nog een tekening op basis van de observaties van anderen. In bijna alle gevallen is de tweede tekening minder flatterend dan de eerste…

De volgende blog zal gaan over 3. Jouw gedrag daarop aanpassen

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op één van onderstaande knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

 

3 gedachten over “Bepaal jouw eigen route – deel 2!

  1. Mogelijk waar dat anderen je beter kunnen omschrijven dan dat je het zelf doet. Misschien komt het wel doordat je erg kritisch bent op jezelf en altijd een verbeter/ ontwikkelpunt ontdekt of waar je graag naar toe werkt. Ik vind wel wat anderen ook van je vinden je moet er ook zelf achter komen. Laatst was ik op sollicitatiegesprek, ondanks mijn uitgebreide referentie vroeg men toch aan mij wat ik zelf uniek vind aan mijzelf. Dat was toch wel verrassend, alweer een leerpunt. Goed jezelf spiegelen en niet dat van spiegeltje..spiegeltje aan de wand..? Maar onder woorden brengen en weten waar je sterk in bent, dat draag je dan ook uit. Verbeterpunten, zijn er bij mij altijd wel te vinden.

  2. Interessant artikel. Vooral dat stuk over de focus op het negatieve, in plaats van het positieve vind ik iets om over na te denken.

  3. Interessant artikel. Vooral het gedeelte over de focus op het negatieve in plaats van het positieve vind ik iets om over na te denken.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: