Bepaal jouw eigen route! – deel 1!

Metaforen. Een krachtig instrument waar wij vaak in onze trainingen gebruik van maken. Eén daarvan is de bus. Niet zomaar een bus, maar jouw bus! Jij zit lekker achterin en de chauffeur bepaalt de route en jij mag in principe van hem of haar verwachten dat de route wordt gevolgd zoals die in de dienstregeling staat of is aangegeven op de routeplanner.

Maar stel nou dat de chauffeur in dit voorbeeld jouw werkgever is die om bedrijfseconomische redenen ineens besluit om de route om te gooien, terug te rijden naar de remise en besluit de lijn op te heffen? Niet geheel ondenkbaar, merken wij op uit dit artikel; in 60% van de gevallen worden dit soort belangrijke beslissingen namelijk ad-hoc genomen. Ook is er de laatste jaren nog nooit zoveel gereorganiseerd als nu! En heb je de ene reorganisatie overleeft, staat de volgende alweer voor de deur!

Daar sta je dan. In de kou, zonder routekaart en zonder navigatiekaart (misschien nog wel met een tegoed op je OVchip). Wat je wilt doen in zo’n situatie is voorbereid zijn en zélf achter het stuur gaan zitten. Maar om vooruit te komen moet je wel:

  1. Weten welke kant je uit wilt.
  2. Beschikken over goed materiaal.
  3. Jouw gedrag daarop aanpassen.
  4. Met kleine stapjes beginnen.
  5. Evalueren.

ad 1. De eerste stap is belangrijk want als je weet welke richting je uit wilt verspil je geen onnodig tijd aan het najagen van wat je níet wilt. Dat kost je heel veel energie en je wordt er uiteindelijk niet gelukkig van. Maar tegelijkertijd is deze stap voor heel veel mensen ook het aller moeilijkst. Want wat is het dat jij wil, waar wil jij voor gaan, wat vind jij belangrijk? Een hoe kom je daar nu achter?

Special over jou!

Even dagdromen is een manier om te ontdekken wat je wilt. Een manier die wij in onze trainingen gebruiken is om jezelf in te denken dat er een special over jou is gemaakt in jouw favoriete tijdschrift- of krant. Die special, die extra bijlage gaat over jou en er is input gevraagd aan jouw partner, jouw ouders, jouw kinderen, jouw collega’s en jouw beste vriendin….Wat wil jij teruglezen, wat wil jij dat er over jou gezegd is? Wat wil jij nalaten? Welke waarden lees jij terug? Zijn het materiële zaken zoals een groot mooi ingericht huis en mooie auto’s die in dit verhaal terugkomen of wellicht eerder de betrokkenheid bij anderen, de maatschappij of de politiek? Als je weet welke waarden jij belangrijk vindt, waar jij in gelooft, wat jij wil nalaten, wat belangrijk is voor jou, weet jij ook richting te geven.

Neem dus even de tijd om hier even bij stil te staan. Jouw richting is jouw keuze!

Richting geven

In dit filmpje zie je hoe Alice (uit het boek ‘Alice in Wonderland’) op het punt kwam dat ze een keuze moest maken welke weg in te slaan, maar zelf geen idee had waar ze heen wilde. Ze vroeg dit aan de kat (Cheshire Cat) die haar vervolgens antwoordde  dat ze wel ergens zou uitkomen als ze maar lang genoeg doorliep… In essentie is dit natuurlijk waar maar wil je echt vooruit komen en je doelen bereiken, zul je duidelijk een keuze moeten maken over de weg die jij in wilt slaan!

De volgende blog zal gaan over 2. Het beschikken over goed materiaal!

PS. DEEL dit artikel s.v.p. met jouw netwerk, door op één van onderstaande knoppen te klikken, zodat ook de mensen in jouw netwerk ervan kunnen profiteren.

Eén opmerking over 'Bepaal jouw eigen route! – deel 1!'

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: