Wees jezelf!

Vorige maand hadden we het over de zoektocht naar je talenten. Omdat, als je ze kent en weet te benutten, je daar veel plezier aan beleeft.

Stel, je weet inmiddels wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Je ziet een vacature die hier perfect op aansluit.

Dus je gaat solliciteren en je bent ervan overtuigd dat het bedrijf ook zal inzien dat er een 100% match is.

Maar dan twee weken later ben je toch niet de enige gebleken en ‘bedanken ze je vriendelijk voor de genomen moeite en delen ze jou mee dat, tot hun spijt, je helaas niet bij de kandidaten hoort die wordt uitgenodigd voor een volgende ronde’….Zucht, wat nu?

Met een werkeloosheidspercentage van 7,5% valt het natuurlijk ook écht niet mee om een baan te vinden, laat staan een baan die jou perfect past. Je gaat misschien op zoek naar tips en tricks om jezelf toch nog beter te onderscheiden en zo kom je uit op….

Personal Branding
wat niet nieuw is maar een term die eind vorige eeuw al geïntroduceerd is door Tom Peters. Google je op Personal Branding, dan leert het internet je dat Personal Branding jou helpt bij het vinden van de juiste baan en het maken van promotie…En dat allemaal omdat je jezelf moet beschouwen als merk en jezelf dus op die manier moet neerzetten.

Hmm…..een merk dus, vergelijkbaar als in een product. Daarmee wordt dus gesuggereerd dat je van jezelf een merkt maakt en jezelf als zodanig gaat verkopen.

Nou, niet als je het ons vraagt! Wij denken dat je misschien wel heel goed je website, je blog, en/of je Linkedin profiel kan promoten, maar jijzelf bent toch geen product? Jij bent een mens en in tegenstelling tot verkopen, moet je jezelf eerlijk presenteren, ofwel gewoon jezelf zijn! Als je jezelf iets aanleert of als je denkt een kunstje te kunnen gaan toepassen in een gesprek, loop je een grote kans dat je binnen de kortste keren door de mand valt tijdens gesprekken met potentiële werkgevers.

Wees jezelf
Een heel leuk filmpje is ‘The Candidate’ van Heineken dat laat zien dat authenticiteit heel belangrijk is, zo niet het allerbelangrijkst. In dit filmpje gaat Heineken op zoek naar een nieuwe medewerker voor events en sponsoring. Maar hoe selecteer je de juiste kandidaat terwijl je 1734 sollicitatiebrieven hebt gekregen? Kijk hoe zij dit doen en wie ze uiteindelijk kiezen!

Wat doe jij om jezelf te onderscheiden en jezelf zo goed mogelijk te presenteren? Laat je comments achter, wij zijn heel benieuwd!

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen en/of ons aanbod? Registreer je dan hier voor onze nieuwsbrief.

5 gedachten over “Wees jezelf!

 1. Ik heb net het filmpje ‘The Candidate’ gekeken. Apart, geweldig en verrassend, maar ook hoopgevend, want volgens mij heeft de (op het oog) meest sympatieke en zichzelf wezende kandidaat de baan gekregen. Dat verwacht je eigenlijk niet van zo’n groot bedrijf als Heineken, die ik toch zie als een zeer commercieel bedrijf.

  Natuurlijk doe ook ik aan Personal Branding. Ik probeer via de Social Media mensen te laten weten dat ik een baan zoek, dat ik een goede kandidaat voor bedrijven ben en ik probeer mijn netwerk uit te breiden.

  Maar wat ik daarbij doe, is vooral mezelf blijven. Ik breng die kwaliteiten naar voren waarvan ik zeker weet dat ik ze heb. Ik meet mezelf dus geen kennis en kunde aan, want daar hou ik niet van en het houdt zeker geen stand.

  Verder kijk ik op de website van de bedrijven waar ik solliciteer om de cultuur te proeven (want het bedrijf moet je wel aanspreken) en probeer ik hun slogan te verwerken in mijn sollicitatiebrief. De laatste twee sollicitaties heb ik zelfs gedeeltelijk in het Engels en Duits gedaan omdat ze wilden dat je die twee talen moest beheersen. Resultaat : voor de ene ben ik de dag erna al afgewezen, op de andere wacht ik nog….. Wie weet!

  Maar wat ik onlangs gedaan heb (en dat is echt een actie voor mij), is het benaderen van iemand bij een bedrijf waardoor ik een tijdje geleden niet uitgenodigd ben vanwege het ontbreken van juridische kennis. Ik heb haar gevraagd of ik bij hen stage kan lopen om die kennis wel op te doen. Zij de extra handen en ik extra kennis om mijn positie op de arbeidsmarkt te versterken (win-win toch?). En, wat denk je? Ik ga er volgende week naar toe om een kopje koffie te drinken en nader kennis te maken. Zo’n spontane actie past bij mij en wordt op deze manier ook nog eens beloond. Of er wat uitkomt, weet ik niet, maar van dit soort dingen krijg ik weer de energie om positief verder te gaan en vooral mezelf te wezen 🙂

 2. Wat leuk Silvia. De brief in twee talen vinden wij origineel en wij kunnen ons voorstellen dat dit bedrijven aanspreekt. De laatste actie die jij hebt ondernomen is inventief en vooral pro-actief en dat spreekt ons erg aan! Inderdaad niet denken in beperkingen maar in mogelijkheden en niet afwachten maar erop af! Succes en laat nog even weten hoe het verder verloopt!

  1. Hoi. Even een korte reactie. Op mijn brief in twee talen werd heel positief gereageerd. Ik kreeg weliswaar een afwijzing, maar toen ik per mail vroeg waarom werd ik thuis gebeld door de P&O-er. De selectie was de dag na het uitzetten al gedaan en mijn brief was hiervoor te laat, maar hij gaf aan dat ik er zeker bij had gezeten als ze op vrijdag de brief gezien hadden. Aan de ene kant balen, maar aan de andere kant toch een opsteker. Hij was ervan overtuigd dat als ik op deze wijze door ging, dat ik een baan moest kunnen krijgen.
   Dan de stage: het eerste gesprek was heel positief en woensdag aanstaande mag ik komen voor een tweede gesprek en een lunch, nu met de eigenaar van het advocatenkantoor. Hij vond mijn constructie positief, dus ik heb goede hoop. En als de stage doorgaat, de klik is er en ik pik e.e.a. snel op, dan mag ik er zelfs blijven. Eigen initiatief (en jezelf zijn) wordt dus echt wel beloond!

   1. Wat leuk om te horen Silvia; 2 positieve reacties op 2 van jouw originele acties; dat loont! Heel veel succes woensdag en wij hebben er alle vertrouwen in dat die stageplek ‘in de pocket is’;-)

   2. Het is gelukt! Ik heb mijn stageplek. Een mooie kans om mijn vaardigheden op een ander gebied in te zetten en tegelijkertijd te leren. Bedankt voor jullie reacties, vond ik heel stimulerend. Wellicht brengt dit andere secretaresses ook op een idee. Samen komen we deze periode wel door. Blijf jezelf en blijf proberen 🙂

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: